Slujire arhierească și sfințirea Monumentului Eroilor din Sebiș

de | feb. 19, 2023

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (a lăsatului sec de carne), 19 februarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Sebiș, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii monumentului eroilor din localitatea de la poalele Munților Călimani.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului”, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și centrale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Din soborul slujitor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, eclesiarhul Mănăstirii Nicula – protosinghelul Calinic Stupinean, preotul paroh Ciprian Frățilă, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Răsplata finală”.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de preoți și teologi din zonă. La chinonic,  interpreții de muzică populară Teodora Simionca și Alexandru Pugna – managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, au interpretat mai multe pricesne.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfinția Sa i-a oferit parohului Ciprian Frățilă Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Primarul comunei Șieuț, Mihai Gheorghe Ivan, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, viceprimarul Florin Ionel Simionca, preoteasa Claudia Frățilă și colonelul în rezervă Gelu Emil Bumb au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, ierarhul le-a oferit diplome de aleasă cinstire mai multor binefăcători, iar copiilor prezenți le-a dăruit cărți duhovnicești.

La finalul slujbei, preotul paroh Ciprian Frățilă a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei.

Sfințirea Monumentului Eroilor

După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit Monumentul Eroilor din proximitatea bisericii parohiale. Acesta a fost ridicat în memoria eroilor locali căzuți pe câmpurile de luptă din cele două războaie mondiale. Realizarea monumentului s-a făcut cu sprijinul Primăriei Comunei Șieuț, de care aparține localitatea Sebiș.

Cu acest prilej, Mitropolitul Clujului le-a vorbit celor prezenți despre importanța cinstirii eroilor neamului românesc. De asemenea, primarul comunei Șieuț, Mihai Gheorghe Ivan, deputatul Bogdan Ivan Gruia și colonelul în rezervă Gheorghe Tanco, președintele Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Bistrița-Năsăud, au rostit scurte alocuțiuni, iar un grup de elevi de la Școala Gimnazială din Sebiș a susținut un program artistic.

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane la monumentul eroilor, urmată de defilarea gărzii de onoare. Detaşamentul a fost constituit din militari ai Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, alături de Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița.

Scurt istoric

Biserica „Înălțarea Domnului” din Sebiș a fost construită între anii 1904-1905. În decursul anilor, lăcașul de cult a fost restaurat de mai multe ori, ultimele lucrări de renovare și înfrumusețare fiind binecuvântate la data de 10 februarie 2014, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. La data de 2 octombrie 2021, ierarhul a binecuvântat din nou comunitatea parohială și a sfințit capela mortuară din localitate, cu hramul „Sfântul și Dreptul Lazăr”, ridicată în curtea bisericii, cu sprijinul credincioșilor și al Primăriei Comunei Șieuț, de care aparține localitatea Sebiș.

Localitatea de la poalele Munţilor Călimani este formată doar din credincioși ortodocși, viața bisericească fiind una foarte vie și activă.

Ocrotitorul spiritual al satului este Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, prăznuit la data de 10 februarie, fiind considerat de credincioşi drept protector în vreme de molimă, precum și ocrotitor al animalelor și al culturilor agricole. Astfel, an de an, în ziua de pomenire a Sfântului Haralambie, oamenii aduc la biserică făină şi sare pentru a fi binecuvântate. Apoi, acestea sunt date animalelor din gospodărie pentru a fi sănătoase tot anul.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...