Slujirea arhierească a IPS Andrei în primele zile din Postul Paștilor și deschiderea serilor duhovnicești la Beclean

de | mart. 2, 2023

În prima zi a Postului Sfintelor Paști, luni, 27 februarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Cluj-Napoca.

Marți, 28 februarie, ierarhul a săvârșit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a doua parte a Canonului cel Mare, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Săndulești, unde slujește părintele Emanuel Rusu.

Miercuri, 1 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Bonțida. Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh  Petru Lucian Dobocan.

Joi, 2 martie, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit ultima parte a Canonului cel Mare, la biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, cunoscută și sub denumirea de Catedrala din Beclean, unde slujește preotul paroh Claudiu Zinveliu și proin-protopopul Vicențiu Doru Zinveliu. La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a deschis ciclul serilor duhovnicești din Postul Mare și a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit pe tema „Postul Mare – rugăciune și pocăință”.

Un nou ciclu de seri duhovnicești la Beclean

În fiecare joi din perioada Postului Mare, Protopopiatul Ortodox Beclean, împreună cu Cercul Preoțesc Beclean, organizează mai multe seri duhovnicești la care vor fi invitați să rostească cuvinte de învățătură diverse personalități clericale, primul invitat fiind Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Următoarele seri duhovnicești se vor desfășura de la ora 18:00, tot la Catedrala din Beclean. Joia viitoare, 9 martie, invitat este pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, conform protopopului de Beclean, preotul Cristian Dragoș, inițiatorul acestui ciclu de seri duhovnicești.

Canonul Pocăinței

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul se citește în prima săptămână din Postul Paștilor, în patru părți, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în cadrul Pavecerniței Mari. De asemenea, în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare, se citește integral, în cadrul slujbei numite „Denia Canonului cel Mare”. Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara.

Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare – scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.) –  este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări, acestea sunt compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Sebastian Ignatiuc

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...