Slujirea arhierească a PS Benedict în primele zile din Postul Paștilor 2024 | Canonul cel Mare

de | mart. 21, 2024

Duminică seara, 17 martie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Vecernia iertării, înconjurat de un sobor de clerici, la Biserica Studenților din Campusul universitar Hașdeu al municipiului Cluj-Napoca, păstor al comunității fiind preotul Ciprian Negreanu, care este și duhovnicul ASCOR Cluj-Napoca. La începutul Postului Mare, ierarhul a binecuvântat comunitatea studențească clujeană și a rostit un cuvânt de învățătură.

În prima zi a Postului Sfintelor Paști, luni, 18 martie, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, păstorită de preotul paroh Dan Cismaș, alături de preoții Vasile Bancoș, Nicolae Maja, Radu Onac și arhidiaconul Adrian Hodoroga.

Marți seara, 19 martie, de la ora 18:00, în cea de-a doua zi a Postului Mare, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Preasfinția Sa a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a doua parte a Canonului cel Mare. Cu acest prilej, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură și i-a binecuvântat pe elevii și studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu, care au participat la Catedrală la slujbele specifice primei săptămâni din Postul Mare. Mai multe detalii AICI

 

Miercuri dimineața, 20 martie, tot la Catedrala Mitropolitană, Părintele Episcop-vicar Benedict a săvârșit prima Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite din acest post. Cu această ocazie, la final, Preasfinția Sa le-a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură în care le-a exlicat că în această perioadă a postului ne silim cu toții și ne străduim să ne pregătim intens pentru întâlnirea cu Mirele Hristos.

Miercuri seara, ierarhul a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la Biserica „Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov” din cartierul clujean Gheorgheni.Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Iacob Cismaș, alături de preotul Iustin Tira, fostul vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, și de preotul Andrei Dutca.

Joi, 21 martie, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit ultima parte a Canonului cel Mare, la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistriţa (secolul XIII). În cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea trei parohii: Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, avându-l ca paroh pe preotul Alexandru Vidican – protopop de Bistrița, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, avându-l ca paroh pe preotul Nicolae Feier și Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”, păstorită de preotul paroh Vasile Beni. De asemenea, slujește și preotul Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița.

Canonul Pocăinței

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul se citește în prima săptămână din Postul Paștilor, în patru părți, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în cadrul Pavecerniței Mari. De asemenea, în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare, se citește integral, în cadrul slujbei numite „Denia Canonului cel Mare”.

Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara.

Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare – scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.) –  este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări, acestea sunt compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.

Conform Sfinților Părinți, scopul acestui canon este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...