Slujiri arhierești de Crăciun, în Regatul Danemarcei

de | dec. 27, 2015

Sâmbătă, 26 decembrie 2015 românii din capitala Danemarcei și-au cinstit ocrotitorul pe Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana.

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord a săvârșit Sfânta Liturghie de hram în parohia românească din Copenhaga, fiind înconjurat de preoţii Octavian-Horațiu Mureșan și Silviu-Alin Iosif. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul coral „Sfântul Apostol Andrei” al tinerilor ortodocşi români din Copenhaga, care au susţinut şi un concert de colinde. La Sfânta Liturghie a fost prezent și Excelența Sa, domnul Matei-Viorel Ardeleanu, Ambasadorul României în Regatul Danemarcei.

Părintele Episcop a colindat împreună cu preoții și credincioșii. Oferind copiilor îndătinatele daruri ale prăznuirii, ierarhul i-a îndemnat să fie plini de bunătate asemenea Pruncului Iisus, Izvorul bunătății.

Duminică, 27 decembrie 2015 românii din Danemarca l-au cinstit pe Sfântul Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord a săvârșit Sfânta Liturghie în parohia românească din orașul Roskilde, Danemarca, fiind înconjurat de preoții Mihai-Marius Hornicar și Andrei-Ovidiu Sofa. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul coral de la strana bisericii, care au susţinut şi un concert de colinde. Copiii din comunitate au colindat alături de părinții lor, ierarhul le-a oferit daruri, îndemnându-i pe părinți să-i învețe pe copii să colinde și să fie buni și iubitori, asemenea Pruncului Iisus.

În cuvântul de învățătură, episcopul românilor din țările scandinave le-a vorbit credincioşilor despre Sfântul Ştefan, primul martir şi diacon creştin, îndemnându-i să urmeze pilda vieţii, slujirii şi mărturisirii lui. Ierarhul s-a referit la semnificația pericopei evanghelice, după Evanghelistul Matei, de la Sfânta Liturghie, despre fuga Pruncului Iisus în Egipt, fiind purtat pe brațele protectoare ale Fecioarei-Mame și ale bătrânului și temătorului de Dumnezeu, Dreptul Iosif, cinstit în această duminică după Nașterea Domnului, dimpreună cu Regele și Prorocul David și cu Apostolul Iacob cel Drept, primul episcop al Ierusalimului, fiul Dreptului Iosif.

Fuga în Egipt, a mai spus ierarhul, arată lucrarea lui Hristos ca veșnic Pelerin pe acest pământ, dar și rolul pe care l-au avut neamurile în iconomia mântuirii. În acest sens, la nașterea Domnului, magii din Persia antică, cârmuiți de o stea, au venit să-L adore pe Pruncul Iisus. Recunoscându-I dumnezeierea, I-au oferit darurile ce simbolizau, pe de o parte, întreita Sa slujire de arhiereu, profet și împărat, iar pe de alta, virtuțile cardinale în trăirea și slujirea creștină: aurul credinței, smirna nădejdii și tămâia bineplăcută a iubirii. Totodată, Egiptul L-a primit și L-a ocrotit pe Hristos de mânia lui Irod, așa cum odinioară și Iosif cel Preafrumos, care îl prefigurează pe Mântuitorul, a fost salvat și adăpostit de egipteni în urma urii și intenției ucigașe a fraților săi, a mai spus Preasfințitul Macarie.

La finalul slujbei, părintele episcop i-a felicitat pe cei care poartă numele Sfinților Ştefan, Iosif, David și Iacov, prăznuiți în această zi, oferind credincioşilor cărţi de folos duhovnicesc.

6000bc1a-7294-4b8e-b6fc-8b662ae096e7

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...