Slujiri arhierești în mijlocul românilor din Danemarca

de | mai 25, 2015

În perioada 20-25 mai 2015 Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord s-a aflat într-o vizită pastorală în comunitățile românești din Danemarca. Joi, de praznicul Înălțării Domnului, 21 mai 2015, ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi la Sfânta Liturghie și la slujba de pomenire a eroilor neamului săvârșite în paraclisul Mănăstirii Ortodoxe Române „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț” din Ikast, Danemarca. Seara, Preasfințitul Macarie a slujit Taina Sfântului Maslu în parohia românească ocrotită de Sfinții Ierarhi Pahomie de la Gledinul Bistriței și Ioan de la Râșca și Secu, Episcopii Romanului, din orașul danez Aalborg. În aceeași zi, fiind sărbătoriți și Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena, părintele episcop i-a felicitat pe toți cei care și-au aniversat onomastica, oferindu-le cărți de folos sufletesc.

După slujirile liturgice din orașele daneze Ikast și Aalborg, în după-amiaza zilei de 22 mai 2015, Preasfințitul Macarie a săvârșit Taina Sfântului Maslu în cel mai nordic punct al Danemarcei, în orașul Skagen. Cei două sute de românii din acest oraș sunt păstoriți de preotul Gheorghe Bighiu din parohia românească din Aalborg. Majoritatea românilor din Skagen lucrează la fabricile de prelucrare a peștelui iar slujbele românești se oficiază în biserica pescarilor suedezi de pe țărmul unde se întâlnesc Marea Baltică și a Nordului. Acest oraș este cel mai atractiv obiectiv turistic din nordul Danemarcei. Pe plaja orașului Skagen, apele celor două mări provin din părți opuse, determinând o lungă linie. Cele două ape nu se pot amesteca, fiindcă au densități diferite, gradul diferit de salinitate împiedicându-le să se amestece una cu alta.

DSC_0428

La Taina Sfântului Maslu săvârșită la Skagen, Părintele Episcop Macarie a împărtășit un bogat cuvânt de învățătură, întărindu-i pe credincioși în credința și identitatea lor strămoșească. La agapa creștină, a purtat un dialog duhovnicesc cu fiecare familie în parte, aducând alinare prin sfat și rugăciune.

Duminică, 24 mai 2015, ierarhul românilor din Europa de Nord a săvârșit  Sfânta Liturghie și a botezat doi copilași în biserica românească „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din Ikast, Danemarca. Acest lăcaș de cult a fost achiziționat în anul 2013, demarându-se apoi ample lucrări de renovare și extindere. Catapeteasma bisericii a fost lucrată în atelierele mănăstirilor Sihăstria Putnei și Putna, fiind oferită în dar de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

După Liturghie, Preasfințitul Macarie a binecuvântat noile ateliere de veșminte bisericești „Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș”. În aceste ateliere ale parohiei din Ikast, coordonate de doamna preoteasă Elena Gabriela, de profesie inginer textilist, se confecționează și veșminte tradiționale românești după modele autentice ce provin din toate zonele etnografice ale românilor.

Părintele paroh Casian Silviu a precizat:  „Este minunat faptul că Preasfințitul Părinte Macarie m-a chemat la slujire în acest oraș, Ikast, unde sunt cele mai multe fabrici de confecții din Danemarca, chiar pe emblema orașului apare o furcă de tors,  aceasta fiind realizată la mari proporții și așezată în zona cea mai vizitată a orașului. Soția mea, prezbitera Elena Gabriela, este inginer textilist, de aceea adaptarea ei în Danemarca a fost mult mai ușoară, găsindu-și de lucru la companiile textile din Ikast. În paralel cu activitatea sa profesională, maica preoteasă și cei care o ajută fac misiune în atelierele de veșminte bisericești și de veșminte tradiționale, ocrotite de Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș, pe care o vedem în icoane, înveșmântată în portul strămoșesc. Sfânta Filofteia și toți sfinții români ne ajută să ne păstrăm astfel credința dreptmăritoare, dar și identitatea noastră românească”.

Preoteasa Elena Gabriela Casian a precizat: „Mă bucur că Preasfințitul Părintele nostru Episcop Macarie a binecuvântat atelierele din cadrul parohiei noastre, unde am achiziționat mașini de cusut și de brodat pe care le folosim mai ales la confecționarea veșmintelor tradiționale românești pe care le purtăm cu cinste și bucurie aici departe de casă, în biserică, unde ne simțim cu toții acasă”.

Cu prilejul slujirilor din Danemarca, Părintele Episcop Macarie a oferit copiilor daruri iar credincioșilor le-a dăruit mai multe cărți de folos duhovnicesc.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...