Sobor de 8 Ierarhi la hramul Mănăstirii Bârsana

de | iul. 1, 2017

Prin tradiţie, de hramul Mănăstirii Bârsana – Soborul Sfinţilor 12 Apostoli – Sfânta Liturghie Arhierească se oficiază de un sobor de ierarhi. Aşa a fost şi la hramul de anul acesta, din ziua de vineri, 30 iunie, când, de sărbătoarea hramului, Soborul Sfinţilor 12 Apostoli, au sosit aici 8 Ierarhi ai Sfântuli Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu al Ardealului.

 

Sfinţirea Centrului Cultural Monahal „Episcopul Gavriil de Bârsana”

Complexul monahal de la Bârsana este unicat în lume prin arhitectura clădirilor de lemn ridicate aici de la punerea pietrei de temelie, în 1993. Iată că în ultimii trei ani, cât a durat construcţia, o altă clădire, monument de arhitectură, operă a aceluiaşi priceput arhitect Dorel Cordoş, care a proiectat cu mult gust şi respect pentru tradiţia constructivă maramureşeană întregul complex monahal, cu susţinerea şi la sugestia maicii stareţe, stavrofora Flilofteia Oltean, s-a adăugat celor peste 10 existente, construite din lemn. Este vorba de o clădire destinată activităţilor cu scop cultural, care a fost denumită Centrul Cultural Monahal „Episcopul Gavriil de Bârsana”, episcop de viţă nobilă, ultimul pomenit ca având reşedinţa episcopală la această mănăstire, în secolul al XVII-lea.

Un sobor de 4 Ierarhi a oficiat, joi, 29 iunie, în ajunul hramului mănăstirii, slujba de sfinţire: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

Centrul va găzdui conferinţe, simpozioane, sesiuni de comunicări, naţionale şi internaţionale, aniversări culturale pe teme religioase şi nu numai, cum s-au mai petrecut aici, ridicarea acestuia devenind o necesitate.

“Sunt atât de impresionat, încât mă copleşeşte bucuria şi mă gândeam deja la ziua de mâine, care a început deja de astăzi. Am venit de multe ori pe aici şi nici nu putem trece prin zona aceasta fără să facem un popas cât de scurt, aicea unde credinţa se uneşte cu dragostea credincioşilor. Este lucrul cel mai important”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu.

„Numai minunea lui Dumnezeu a făcut ca din nimic să se temeluiască o asemenea ctitorie pentru veşnicie”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei.

„În doar trei ani de zile a ridicat maica stareţă acest Centrul Cultural Monahal, pe care l-am pus sub protecţia duhovnicească a ultimului Episcop al Maramureşului, Episcop de viţă nobilă, Gavriil de Bârsana, care a rezidat aici. Aici a fost ultima reşedinţă episcopală amintită de Academicianul şi Profesorul Universitar, istoricul Bisericii noastre ortodoxe, Părintele Mircea Păcuraru.

După aceea, Episcopia a dispărut, pentru că fost suprimată în mod duşmănos şi nedrept de către autorităţile austro-ungare.

Pentru a reînnoda firul istoriei, iată că dreptatea lui Dumnezeu a făcut ca mănăstirea să reînvie în 1993, când Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian a pus piatra de temelie la dorinţa părintelui Gheorghe Urda şi a credincioşilor de aici”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

 

Sfânta Liturghie din ziua hramului

A fost o sărbătoare împărătească hramul mănăstirii Bârsana – Soborul Sfinţilor 12 Apostoli. Au slujit, în Altarul de vară, un sobor de 8 Arhierei: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Episcop Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjuraţi de un sobor de peste 70 de preoţi îmbrăcaţi în odăjdii, din soborul lor făcând parte arhimandriţii din Episcopie, protosingheli şi ieromonahi, preoţi de enorie, numărul total al preoţilor fiind mult mai mare, fiecare venind aici împreună cu credincioşii din parohii. În rândul oaspeţilor au fost preoţi veniţi chiar din Cluj, Dej, Bistriţa, Sălaj şi din alte zone ale ţării.

Un mare număr de maici, stareţe de mănăstiri şi nu numai, s-au rugat la Sfânta Liturghie împreună cu Ierarhii şi preoţii, suportând consecinţele unui soare puternic.

Marea de mulţime de credincioşi prezenţi la Sfânta Liturghie, peste 5.000, era îmbrăcată în straie populare, iar căldura mare nu i-a împiedicat să le poarte. Unii s-au retras la umbra copacilor din incinta generoasă a mănăstirii, iar alţii au rămas în dogoarea, la propriu, a soarelui. În rândul lor deputatul Dr. Cherecheş Viorica, primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari, primarul Teodor Ştefanca al Bârsanei, primarul Nicolae David din Ieud, ing. Mircea Leţiu, membru în Adunarea Eparhială, ca să pomenim doar câţiva dintre ei.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopie, dirijată de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu.

 

Cuvinte de învăţătură

„Noi suntem, cu adevărat, aici, în comuniune cu Dumnezeu, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu. Întâi de toate, sărbătorile noastre, care au un rol sfânt, de a actualiza evenimentele importante din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos sau de a cinsti pe Sfinţi, sunt încununate de o slujbă care depăşeşte orice slujbă, orice închipuire, orice alcătuire omenească – Sfânta Liturghie. E o rânduială pe care a întemeiat-o Mântuitorul Iisus Hristos şi o săvârşeşte El, nu noi, El este prezent. Noi ne-am rugat împreună cu El, ne-am rugat Lui, şi iată că El ne cheamă la comuniunea deplină a Împărăţiei, acum.”

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei şi-a intitulat cuvântul de învăţătură „Plugarii cuvântului”, titlu inspirat din activitatea celor 12 Apostoli, numiţi aşa în Sfânta Slujbă ce se oficiază în această zi.

„Mare a fost misiunea lor. Domnul Iisus Hristos i-a trimis să meargă în toată lumea. Să propovăduiască Evanghelia şi să facă ucenici din toate neamurile. Slujba de astăzi face constatarea că ei şi-au împlinit cu vârf şi îndesat misiunea pe care Domnul Iisus Hristos le-a dat-o. Zice o altă cântare: Lumea aţi străbătut-o luminându-o, ucenici ai lui Hristos”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei.

„Ziua de astăzi este o adevărată minune. O ucenică a Râmeţului a venit aici şi, cu un entuziasm deosebit şi o dragoste de neam şi de biserică, a umplut dealul acesta de monumente, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, încât Bârsana nu mai este naţională, este internaţională. Evenimentul care îl avem astăzi este aniversarea a 5 ani de la sfinţirea bisericii, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. A fost o zi plină de încărcătură duhovnicească, o zi plină de binecuvântare, o zi plină de lumină şi căldură în sufletele miilor de credincioşi prezenţi.

 

Andrei Fărcaş

redactor la revista Graiul Bisericii Noastre

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA