Sobor de arhierei a liturghisit la onomastica Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin

de | iun. 2, 2019

Sâmbătă, 1 iunie 2019, când Biserica Ortodoxă Română l-a cinstit pe Sfântul Iustin Martirul şi Filozoful şi cei împreună cu el,  Catedrala Episcopală din Baia Mare a fost în mare sărbătoare, pentru că a fost şi ziua sfântului ocrotitor al Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. În această zi de sărbătoare, sobor de Arhierei au venit să înalţe rugăciuni de mulţumire către Tatăl Ceresc pentru tot ceea ce viaţa duhovnicească i-a oferit Întâistătătorului Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului.

Din soborul Arhiereilor au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sălajului, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, care s-au rugat împreună cu un sobor de 28 de preoţi şi 8 diaconi, alcătuit din Ahim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca,  Permanenţa Eparhială, alcătuită din Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar eparhial administrativ, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ bisericesc, Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Milan Bălan, consilier eparhial pentru sectorul teologic educaţional, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gheorghe Paul, coordonatorul Domeniului Teologic „Justinian Arhiepiscopul” de la Facultatea de Teologie, Centrul Universitar Nord, şi prodecan al acestei Facultăţi, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern, Pr. Mihai Tira, preşedintele Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul”, protoiereii: Pr. Fabian Coroian al Băii Mari, Pr. Ioan Socolan de Satu Mare, Pr. Vasile Aurel Pop al Sighetului, Pr. Dr. Florin Stan al Lăpuşului, Pr. Mihai Chira al Vişeului, Pr. Florian Mocan al Careiului, Pr. Marcel Malanca al Oaşului, Pr. Vasile Cosma din Rozavlea, satul de naştere al Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, preoţii slujitori ai Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhidiaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Domeniului Teologie Ortodoxă al Centrului Universitar Nord, dirijat de Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, şi Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de Pr. Dr. Andrei Baboşan, iar la priceasnă a cântat şi Grupul „Muguri de Tezaur” de pe lângă Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare.

La ziua ocrotitorului sapiritual al Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin au venit să se roage împreună cu soborul secretari protopopeşti, stareţi de mănăstire şi călugări, preoţi de enorie cu familia, maici stareţe, maici de la mănăstirile Eparhiei, vieţuitori ai mănăstirilor, tineri şi tinere, credincioşi de toate vârstele din Baia Mare sau de mai departe, rudeniile din Rozalvea, împreună cu nepoţii şi strănepoţii, oficialităţi din Baia Mare.

În încheierea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile şi darurile revărsate, de-a lungul vieţii, asupra Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un interesant şi cuprinzător cuvânt de învăţătură intitulat „Dăruire până la mucenicie”, în care a vorbit despre dăruirea pe care Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin o depune pentru Biserica lui Hristos de un sfert de veac, împlinit în luna aprilie. Un exemplu de dăruire pentru Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului este sfântul său ocrotitor, al cărui nume îl poartă, care a sfârşit prin mucenicie, împreună cu câţiva ucenici, tăidu-i-se capul pentru credinţa în Hristos, credinţă pentru care avea mulţi adepţi.

          „E mare cinstea pe care trebuie să le-o dăm martirilor!, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei. E mare virtutea mucenicească cu care s-a încununat Sfântul Iustin. E nevoie de o dăruire pentru o cauză, pentru o misiune, într-o lume comodă, într-o lume care ar vrea să obţină totul fără jertfă, fără dăruire. Ori, nu se poate. Pentru un lucru bun, pentru un lucru mare, pentru un lucru important este nevoie de dăruire până la mucenicie.”

„Dăruire pe care o face şi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în această Eparhie”, a conchis Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, care, cu ocazia acestei sărbători şi a 25 de ani de Arhierie, i-a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Sfântului Iustin Martirul şi Filozoful.

Cuvântul de mulţumire al Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin

          „Revenind la ziua de astăzi, vreau să îi mulţumesc din sufletul meu Bunului Dumnezeu pentru că mi-a dăruit bucuria conslujirii împreună cu Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei, cu Preasfinţitul frate al nostru Timotei Sătmăreanul, cu părinţii din Permanenţa Episcopală, cu părinţii slujitori ai Catedralei, cu protoiereii Eparhiei şi conducătorii şcolilor teologice şi alţi oaspeţi dragi, a spus Preasfiţitul Părinte Episcop Iustin. Este o zi importantă pentru că ne  sărbătorim sfântul ocrotitor, iar Biserica şi oamenii lui Dumnezeu şi creştinii, în general, înţeleg că atunci când ne sărbătorim sfântul ocrotitor o facem printr-o Sfântă Liturghie de mulţumire, o slujbă şi o rugăciune, să-I aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat peste noi în timpul vieţii. De la darul vieţii pe care ni l-a dăruit şi până în ziua în care ne găsim.”

Apoi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a referit la trei momente importante care i-au marcat cursul vieţii, momente de care se leagă întreaga sa slujire şi chemare, până la cea de Arhiereu: naşterea, în preziua naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, prin care a simţit vocaţia spre monahism, Sfântul Ioan Botezătorul fiind modelul monahilor, precum şi primul mărturisitor al lui Hristos şi Înaintemergătorul Domnului în toate. Apoi, calea mănăstirii, de care era atras de la vârsata de 14 ani, de la primul pelerinaj la Mănăstirea Rohia, împreaună cu mama,  finalizată prin intrarea ca ucenic al mănăstirii, începutul drumului monahismului, tunderea în monahism şi luarea numelui Sfântului Iustin Martirul şi Filozoful. A treia etapă, chemarea la Arhierie, s-a petrecut foarte devreme, neaşteptat de devreme, la doar 32 de ani şi jumătate.

„Proiectul meu pastoral a fost trasat de pericopa evanghelică ce s-a citit în acea zi de 17 aprilie, a Sfintei Maria Egipteanca, ce a însemnat şi un mesaj pentru mine din Sfânta Evanghelie citită în acea zi: cearta pentru locul întâi. Când suntem hirotoniţi trebuie să fim foarte atenţi ce pericopă evanghelică se citeşte în duminica sau sărbătoarea aceea, pentru că nu se poate să nu existe un mesaj pentru noi, cei ce suntem hirotoniţi, iar pericopa evanghelică ce s-a citit atunci este cea cu cearta pentru locul întâi.”

Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” pentru Arhimandritul Ioachim Tomoiagă

Pentru hărnicia cu care şi-a împodobit activitatea de consilier eparhial, reuşind să organizeze sectorul social-filantropic şi misionar, şi pentru activitatea de cercetare şi studiu în obţinerea tezei de doctorat şi pentru studiile înalte de la Bossey, Elveţia,  Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a distins pe Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă cu Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş” însoţită de Gramata Episcopală, care se oferă pentru rezultate deosebite, Sfinţia Sa  urmând să-şi continue activitatea în altă Eparhie.

Binecuvântarea centrului de zi

După Sfânta Liturghie, cei trei Ierarhi s-au deplasat la Centrul de zi pentru consiliere spirituală şi comunitară „Sfântul Iustin Martirul şi Filozoful” pe care l-au binecuvântat.

Centrul de zi „Sfântul Iustin Martirul şi Filozoful”, care are toate aprobările şi acreditările necesare,  este parte a Serviciului social de asistenţă comunitară al Asociaţiei „Filantropia Maramureşeană”, care este, la rândul ei, afiliată la Federaţia „Filantropia” de pe lângă Patriarhia Română. Ca un fapt inedit, 28 de copii împreună cu cei ce se ocupă de ei în centrele de plasament din Baia Mare au avut bucuria  de a lua masa împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, la Mănăstirea „Învierea Domnului” Habra, din apropierea Băii Mari, ca un gest simbolic pentru ziua internaţională a copilului, astfel de activităţi urmând a se mai desfăşura în Eparhie.

Andrei Fărcaş

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA