Sobor de ierarhi la întâlnirea fiilor satului Huta | Parastas pentru Episcopul Gurie Georgiu

de | iul. 30, 2023

În Duminica a 8-a după Rusalii, 30 iulie 2023, credincioșii din satul Huta, comuna Chiuiești, județul Cluj, au îmbrăcat straie de sărbătoare, cu prilejul întâlnirii fiilor satului, eveniment inițiat de vrednicul de pomenire Episcopul Gurie, întâiul Arhipăstor al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Cu binecuvântarea Arhipăstorului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și cu Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, alături de soborul de preoți și diaconi. Înainte de începerea Sfintei Liturghii au fost sfințite noile clopote ale lăcașului de cult.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Serafim a rostit cuvântul de învățătură în care, referindu-se la mila pe care Mântuitorul Iisus Hristos a avut-o față de cei ce-L ascultau, vindecându-le bolnavii și înmulțind pâinile pentru cei cinci mii de oameni, a vorbit despre mila și dragostea pe care fiecare creștin trebuie să o arate față de aproapele său, însă pentru a dobândi această dragoste este nevoie de rugăciune stăruitoare și smerită, care să atingă inima omului. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a amintit blândețea și bunătatea Episcopului Gurie Georgiu, pe al cărui chip radia credința și dragostea față de Dumnezeu și față de oameni.

Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei – fiu al satului, au primit titlul de Cetățean de onoare al Comunei Chiuiești.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a amintit de tradiția începută de Episcopul Gurie Georgiu din anul 2010, de a invita sobor de arhierei la întâlnirea fiilor satului Huta, localitate ce a dat mai mulți slujitori Bisericii lui Hristos, și din anul acesta, încă un ierarh, pe noul Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul. În încheierea cuvântului, Preasfinția Sa a mulțumit ierarhilor prezenți și soborului slujitor, domnului Primar, Consiliului Local, Consiliului Parohial și tuturor credincioșilor uniți astăzi în rugăciune la Huta.

Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a transmis un cuvânt de binecuvântare și a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni primarului comunei Chiuiești – Gavril Mihuț și Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni domnului Tănase Georgiu.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Episcopul Gurie Georgiu și pentru toți credincioșii din această parohie trecuți la cele veșnice.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Cătălin Ungureanu / Episcopia Devei și Hunedoarei

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA