Sobor de ierarhi, la sărbătoarea „Fiii satului” Huta, județul Cluj

de | apr. 30, 2018 | Actualitatea religioasă

În Duminica a IV-a după Paști, 29 aprilie 2018, credincioșii din satul Huta, județul Cluj, au îmbrăcat straie de sărbătoare cu prilejul întâlnirii fiilor satului. Cu binecuvântarea ierarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Din soborul de ierarhi au mai făcut parte Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie – fiu al satului, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a rostit omilia Evangheliei despre vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda din Ierusalim, citită în cadrul Dumnezeieștii Liturghii.

Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a vorbit despre biserica din sat, care adună de atâția ani în jurul ei credincioșii comunității, și despre importanța micii biserici din fiecare casă, formată din familie. De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit tuturor pentru prezența în satul Huta în această frumoasă zi de sărbătoare.

La finalul slujbei, din partea comunei Chiuiești, ca fiu al acestor meleaguri, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a primit titlul de „Cetățean de onoare”.

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...