Spectacol folcloric caritabil „Salvăm biserica lui Mihai Viteazul!”

de | mai 28, 2022

Mai multe instituții de cultură clujene s-au alăturat campaniei de salvare a bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul clujean Lujerdiu, ctitorie a lui Mihai Viteazul, edificată în jurul anului 1600. Astfel, vineri, 27 mai 2022, a fost organizat un spectacol folcloric caritabil, intitulat „Salvăm biserica lui Mihai Viteazul!”, cu scopul principal de a strânge fonduri pentru restaurarea lăcașului de cult, inclus în patrimoniul monumentelor istorice din România, aflat într-un stadiu avansat de degradare.

Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, de la ora 18:00, chiar în ziua când s-au împlinit 422 de ani de la momentul când Domnitorul Mihai Viteazul, în urma campaniilor desfăşurate în Transilvania şi Moldova, a devenit oficial conducător al celor trei ţări româneşti.

Concertul a debutat cu un filmuleț în care a fost prezentată povestea bisericii din Lujerdiu, iar cei prezenți au putut constata starea avansată de degradare a lăcașului.

Manifestarea s-a desfășurat cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care, în deschiderea spectacolului, a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc și a evocat personalitatea Domnitorului Mihai Viteazul. Totodată, i-a felicitat pe toți cei implicați în acest proiect de restaurare.

Spectacol folcloric caritabil „Salvăm biserica lui Mihai Viteazul!”

Apoi, pe scenă au urcat îndrăgiți interpreți de muzică populară, dar și grupuri tradiționale de jucăuși. Publicul clujean s-a putut bucura de o seară de muzică tradițională alături de îndrăgita solistă de muzică populară Maria Marcu, originară din Lujerdiu, cea care a fost botezată și cununată în biserica lui Mihai Viteazul, precum și de cântecele din Maramureșul Istoric aduse de Ștefan și Andrei Petreuș. Jocurile tradiționale au fost prezentate de membrii Școlii de jocuri tradiționale românești „Camelia și Ion Motoc” din Cluj-Napoca, de Grupul „Tradiții Ormănene” din Orman, județul Cluj, coordonat de Aurora Cosma, precum și de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, coordonat de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu, care a pus în scenă un obicei de nuntă din satul tradițional.

În încheierea serii, parohul comunității din Lujerdiu, preotul Cornel Baciu, a mulțumit tuturor celor implicați în campania de salvare a bisericii. De asemenea, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj (CJCPCT Cluj), doamna Adriana Irimieș, și-a exprimat bucuria ca instituția pe care o reprezintă să facă parte din acest proiect și a precizat că astfel de spectacole caritabile au mai fost organizare (a se vedea Spectacol folcloric caritabil pentru salvarea bisericii de lemn din Săliștea Veche) și vor mai fi organizate și-n viitor.

Evenimentul a fost prezentat de Grigore Sâmboan, consultant artistic în cadrul CJCPCT Cluj și redactor la Radio Renașterea.

Spectacolul folcloric a fost organizat de Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Protopopiatul Ortodox Român Cluj I și Protopopiatul Ortodox Român Cluj II.

„Salvăm biserica lui Mihai Viteazul!”

În vara acestui an se vor împlini 421 de ani de la moartea marelui voievod Mihai Viteazul, care, în anul 1600, a înfăptuit prima Unire a celor trei Țări Românești. Una dintre ctitoriile sale din Ardeal este biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Lujerdiu (comuna Cornești, județul Cluj). Deși figurează sub codul LMI CJ-II-m-B-07691 pe lista monumentelor istorice, lăcașul de cult se află într-o stare avansată de degradare și așteaptă să fie transformat într-o perlă a patrimoniului cultural românesc.

Începând de anul trecut, câțiva oameni inimoși și pasionați de istorie și-au propus să ridice din uitare această biserică, prin donații și sponsorizări. Până în prezent au fost încheiate etapele de documentare, de studii geologice și arheologice. S-a reușit salvarea bisericii de la prăbușire, prin lucrări de consolidare a fundației și a terenului de sub lăcașul de cult.

În acest an, grupul de voluntari și-a propus consolidarea pereților și retencuirea acestora cu tencuială pe bază de var. Se va realiza, de asemenea, o șarpantă nouă din lemn de esență moale, păstrând geometria șarpantei actuale. Învelitoarea din tablă zincată se va schimba în tablă de cupru. Costul celei de-a doua etape, cea de consolidare a pereților și de retencuire a acestora, precum și de înlocuire a șarpantei actuale și a învelitorii de tablă, a fost estimat de specialiști la aproximativ 300 mii lei.

Toți cei care doresc să sprijine în continuare acțiunea de salvare a bisericii din Lujerdiu o pot face prin donații în conturile deschise la Banca Transilvania:

  • RON – RO68BTRLRONCRT0589617201
  • EUR – RO18BTRLEURCRT0589617201
  • USD – RO22BTRLUSDCRT0589617201

Mai multe fotografii AICI 

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA