Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Radio Renașterea, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a organizat marți, 21 mai 2019, de la ora 18.00, Spectacolul folcloric ,,Reîntoarcerea la tradiții”, cu prilejul „Anului Omagial al satului românesc” și împlinirii a 20 de ani de la înființarea Radio Renașterea, un radio aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, în sala de spectacole „Dumitru Fărcaș”, unde cântăreți din toată Transilvania, alături de ansambluri folclorice și grupuri tradiționale, au prezentat cântece, jocuri și tradiții din satul românesc.
Manifestarea s-a desfășurat cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, un mare iubitor de folclor și tradiții, legat sentimental de satul românesc, în special de Țara Codrului, județul Maramureș, acolo unde Înaltpreasfinția Sa își are originile.
În deschiderea spectacolului, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a adresat celor prezenți un gând duhovnicesc despre satul românesc. De asemenea, i-a felicitat pe toți cei care fac misiune la Radio Renașterea.
Apoi, pe scenă au urcat membrii Ansamblului de Muzică Tradițională Românească „Icoane”, al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, instructor lect. univ. dr. Alina Stan, coordonator prof. univ. dr. Ioan Bocşa, care au prezentat cântece rituale de grup, legate de două evenimente importante din viața sătească: plecarea feciorilor în cătănie și nuntă. De asemenea, au interpretat cântece de dragoste: Ionela Bumb, Ana Maria Tomoiagă, Larisa Uță, Daria Gâdea și Vlad Sărmaș, toți membri ai Ansambului „Icoane”.
Ansamblul a luat fiinţă în anul 1995 din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional. Ansamblul îşi propune restaurarea sonoră a unor producţii muzicale tradiţionale arhaice, preluate din colecţii şi fonoteci sau culese direct din teren, din zone ale ţării unde încă folclorul se mai practică după ritualuri străvechi.
Un obicei de nuntă din satul tradițional a fost prezentat în fața publicului de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, județul Cluj, coordonat de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu. Grupul a fost înființat la inițiativa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție care, prin biroul de cercetare, conservare și arhivare cultură și arte tradiționale, al cărui șef este etnomuzicologul Mircea Cîmpeanu, organizează campanii de culegere de folclor vocal și instrumental, dar și de obiceiuri și traditii, în toate zonele etnofolclorice din judetul Cluj. Cu acest prilej, pe scenă a urcat etnomuzicologul Mircea Cîmpeanu care a făcut o prezntare a grupului. Totodată, a vorbit despre frumoasa colaborare dintre această insituție și Radio Renașterea, a apreciat emisiunile realizate și a acordat radioului o plachetă aniversară „Distincție de Excelență”, cu prilejul aniversării a 20 de ani de emisie neîntreruptă.
De asemenea, au evoluat tineri interpreți din toată Transilvania: Oana Bozga Pintea, Raul Oltean, Anca Branea, Ovidiu Homorodean, Anuța Motofelea, Viorel Pop și Codruța Rodean, alături de artiștii consacrați: Alexandru Pugna, Ionuț Fulea și Sava Negrean Brudașcu, acompaniați de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș. Orchestra a adus în fața publicului, care a umplut sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenților, și o suită de jocuri instrumentale din Ceanu Mare, zona de câmpie a judetului Cluj, interpretate în manieră tradițională, după cum a afirmat consultantul artistic al CJCPCT, Grigore Sâmboan, cel care s-a ocupat în detaliu de organizarea spectacolului.
La finalul serii, au prezentat momente deosebite de joc popular și obiceiuri, precum Nunta în Țara Oașului și Botejunea în Maramureș, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare, dirijor Eduard Albina, coregraf Emil Miheț, director Iuliana Dăncuș, ansamblu care a aniversat recent 60 de ani de existență. Le-au fost alături interpreții Ansamblului: Andreea Ghițiu, Ionuț Sima și Angela Buciu.
Prezentarea evenimentului a fost făcută de Diana Găucă și Grigore Sâmboan, redactori și realizatori de emisiuni la Radio Renașterea.
Radio Renașterea al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului a împlinit la 1 mai a.c, 20 de ani de emisie. Radioul a fost înființat la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, și emite pe frecvența 91 MHz, în municipiul Cluj-Napoca și împrejurimi, 102 MHz la Bistrița și 99, 1 MHz la Huedin. Grila de programe cuprinde emisiuni cu caracter religios, cultural, social, muzical și informativ. Nu lipsesc emisiunile de folclor, precum: „Arhiva de folclor”, „Ecouri populare-interpreți de ieri și de azi”, „Din tezaurul folcloric românesc” și „Amintiri din vatra satului”, majoritatea realizate cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Mai multe detalii aici Radio Renașterea a împlinit 20 de ani de emisie. Mitropolitul Clujului a oficiat o slujbă de mulțumire
Totodată, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2019, ca „Anul omagial al satului românesc”.
„Satul este spaţiul în care s-au format şi păstrat, de-a lungul timpului, multe dintre valorile spirituale, culturale şi identitare transmise până la noi. Omagierea satului românesc şi a contribuţiei sale majore la devenirea istorică a poporului român este o necesitate şi o demnitate”, după cum a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.
Spectacolul poate fi urmărit integral AICI
Mai multe fotografii AICI
Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Radio Renașterea, în parteneriat cu Centrul Județean pentru…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Miercuri, 22 mai 2019