Spectacolul folcloric ,,Reîntoarcerea la tradiții”

de | mai 13, 2019

Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Radio Renașterea, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, organizează marți, 21 mai 2019, de la ora 18.00, Spectacolul folcloric ,,Reîntoarcerea la tradiții”, cu prilejul „Anului Omagial al satului românesc” și împlinirii a 20 de ani de la înființarea radio Renașterea. Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde cântăreți din toată Transilvania, alături de ansambluri folclorice și grupuri tradiționale vor prezenta cântece, jocuri și tradiții din satul românesc.

Spectacolul folcloric ,,Reîntoarcerea la tradiții”    Vor evolua: Oana Carmen Bozga, Raul Oltean, Anca Branea, Ovidiu Homorodean, Anuța Motofelea, Viorel Pop și Codruța Rodean, alături de Alexandru Pugna, Ionuț Fulea și Sava Negrean Brudașcu, acompaniați de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș.

Un obicei de nuntă din satul tradițional va fi prezentat în fața publicului de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, județul Cluj, coordonat de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu. Pe scenă vor urca și membrii Ansamblului de Muzică Tradițională Românească „Icoane”, al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, instructor lect. univ. dr. Alina Stan, coordonator prof. univ. dr. Ioan Bocşa, ansamblu ce a luat fiinţă în anul 1995 din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional.

În cadrul spectacolului va prezenta momente deosebite de joc popular și obiceiuri Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare, dirijor Eduard Albina, coregraf Emil Miheț, director Iuliana Dăncuș, ansamblu care a aniversat recent 60 de ani de existență. Le vor fi alături interpreții: Andreea Ghițiu, Ionuț Sima și Angela Buciu.

Prezentarea va fi făcută de Diana Găucă și Grigore Sâmboan, realizatori de emisiuni la radio Renașterea, iar intrarea se face doar pe bază de invitații. Acestea  se pot obține în mod gratuit, de la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Calea Dorobanților 104 (clădirea Bibliotecii Județene Octavian Goga, etaj 6), între orele 10:00 – 14:00. Informații la telefon 0264 597 781.

Radio Renașterea al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului a împlinit la 1 mai  a.c, 20 de ani de emisie. Radioul a fost înființat la inițiativa fostului Mitropolitul al Clujului, Bartolomeu Anania și emite pe frecvența 91 MHz, în municipiul Cluj-Napoca și împrejurimi, 102 MHz la Bistrița și  99, 1 MHz la Huedin. Grila de programe cuprinde emisiuni cu caracter religios, cultural, social, muzical și informativ. Nu lipsesc emisiunile de folclor, precum: „Arhiva de folclor”, Ecouri populare-interpreți de ieri și de azi”, „Din tezaurul folcloric românesc” și „Amintiri din vatra satului”, majoritatea realizate cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Totodată, Biserica Ortodoxă Română a proclamat anul 2019, Anul omagial al satului românesc. „Satul este spaţiul în care s-au format şi păstrat, de-a lungul timpului, multe dintre valorile spirituale, culturale şi identitare transmise până la noi. Omagierea satului românesc şi a contribuţiei sale majore la devenirea istorică a poporului român este o necesitate şi o demnitate”, se arată într-un document al Bisericii Ortodoxe Române.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...