Mobilitatea înseamnă mișcare, naturalețe, lejeritate, armonie, libertate și dezinvoltură. Capacitatea noastră de a ne mișca voluntar și conștient, motricitatea, este una dintre însușirile fundamentale ale organismului uman,fiindcă ea înseamnă, în egală măsură, adaptare permanentă, dar și supraviețuire.

Însă, ce se întâmplă atunci când, în urma unor boli degenerative ale coloanei vertebrale și ale aparatului locomotor, sau în urma unor accidente grave, cu politraumatisme, sau a unor accidente cerebro-vasculare(AVC), mișcările devin dureroase, limitative și,uneori,chiar imposibile? Ce șanse de revenire există pentru acești pacienți?

Procedurile de kinetoterapie pot veni în ajutorul celor cu afecțiuni locomotorii și pot aduce o ameliorare considerabilă a durerilor, precum și o mobilitate cât mai apropiată de normal. Pentru cei cu astfel de suferințe, a reînvăța să pășească, să meargă, să își folosească mâinile, să poată fi independenți într-o măsură cât mai mare, echivalează cu o adevărată renaștere. Mulți dintre cei care au trecut prin asemenea situații grele, afirmă că au primit o nouă șansă la viață și prețuiesc fiecare clipă.

Dar, în spatele acestor reușite, stă munca asiduă și constantă a unor oameni cu suflet mare, specializați în kinetoterapie. Unul dintre aceștia este și Alex Mureșan, Asistent universitar în cadrul departamentului de Kinetoterapie și Discipline teoretice de la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității Babeș-Bolyai, kinetoterapeut. După mai mulți ani de studiu și de experiență, el a pus bazele unui Centru de recuperare medicală, deschis chiar în acest an, în luna august, la Cluj-Napoca, pe strada Soporului, nr. 13-15. Aici, pe lângă pacienții cu afecțiuni locomotorii, pot fi tratați și cei care, în urma unor accidente rutiere și nu numai, au suferit politraumatisme grave.

Invitat la Radio Renașterea este asist. univ. Alex Mureșan, care a vorbit despre necesitatea educației preventive, despre viciile posturale și corectarea lor, dar și despre provocările actuale din acest domeniu vast al kinetoterapiei.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Speranță pentru pacienții cu afecțiuni locomotorii | Asist. Univ. Alex Mureșan
Speranță pentru pacienții cu afecțiuni locomotorii | Asist. Univ. Alex Mureșan
/