Sportivul paralimpic Alexandru Bologa, premiat de Mitropolitul Andrei

de | nov. 22, 2021

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni și un premiu în valoare de 1.000 de lei sportivului paralimpic clujean Alexandru Bologa, dublu campion european și dublu medaliat la Jocurile Paralimpice. Acesta, în luna august 2021, a câștigat medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, la categoria 60 de kilograme, în competiția de judo pentru nevăzători.

Evenimentul decernării a avut loc duminică seara, 21 noiembrie 2021, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la finalul slujbei Vecerniei și a Paraclisului Maicii Domnului.

A devenit deja o tradiție ca Mitropolitul Clujului să îi gratuleze în mod festiv pe copiii și tinerii merituoși, din cadrul eparhiei, care au avut rezultate de excepţie la învăţătură și în alte domenii de activitate, atât ca o formă de recunoaştere a performanţelor lor, cât și pentru a sublinia grija Bisericii pentru soarta tinerilor și pentru educaţia viitoarelor generaţii.

„Este o mare onoare pentru mine să primesc această distincție din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei. Mă bucur nespus de mult că s-a gândit la mine și sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, să obțin numeroase medalii și de acum încolo”, a spus sportivul paralimpic.

 

Florin-Alexandru Bologa are 26 de ani și este originar din Derșida, județul Sălaj, fiind stabilit în Cluj-Napoca. Acesta și-a pierdut vederea la vârsta de 6 ani și este primul sportiv nevăzător din România care a câștigat medalia de bronz, în 2016, la Jocurile Paralimpice din Rio de Janeiro (Brazilia), performanță dublată în luna august 2021, la Jocurile Paralimpice din Tokyo (Japonia). Mai are în palmares o medalie de argint obținută la Campionatul Mondial pentru Juniori de la Eger (Ungaria), iar în 2015 a câștigat Open-ul de la Heidelberg și Grand Prix-ul de la Birmingham (Anglia).

Acesta este înregistrat la Centrul Olimpic Național din Cluj-Napoca și practică judo din anul 2012. A absolvit două facultăți clujene: Facultatea de Psihologie și Știinţele Educaţiei, specializarea Psihopedagogie specială, și Facultatea de Medicină, specializarea Kinetoterapie.

Alexandru aparține de Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Apostol Bartolomeu” din Cluj-Napoca și participă regulat la programul liturgic, fiind un tânăr credincios, conform preotului paroh Gavril Vârva.

Programul catehetic

 

După momentul gratulării, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a susținut programul catehetic „O seară cu Domnul Hristos și cu Preasfânta Sa Maică”, care are loc în fiecare duminică seara, în cadrul căruia a rostit o cateheză pe tema „Biserica este începutul Împărăției Cerurilor”, pornind de la Evanghelia după Matei, capitolul 14.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...