Starea de bine și faptele bune

de | dec. 7, 2020

Atunci când facem binele, în general acte de caritate sau ne lăsăm prinși în diferite mecanisme de ajutorare a celor necăjiți, adeseori constatăm că suntem mânați de o stare generală de bine, de un comfort psihic, o mulțumire și o forță interioară extraordinară. Până nu de mult, acestea erau asimilate pur și simplu ca bucuria de a dărui sau de a te dărui. Totuși, specialiștii în zona cercetării neurologice au deschis în ultimele decenii drumuri noi, precum neuroștiințele, din care derivă mai nou neuroteologia, o știință care, pusă față în față cu operele patristice, sprijină, explică și aduce un plus de valoare pentru lumea academică și nu numai.

Neuroștiința, potrivit arhid.lect.univ.dr. Sorin Mihalache, din ce în ce mai avansată, confirmă şi ea, la rândul ei, faptul că există o legătură directă între actul rugăcinii şi modul în care se structurează creierul uman. Studiile cercetătorului american Richard Davidson publicate la începutul anilor ’90 au demonstrat creşterea semnificativă a anumitor zone din creier prin intensificarea activităţilor cerebrale în anumite arii, ceea ce explică dobândirea unor noi capacităţi mentale, în urma rugăciunii şi a activităţii de reflecţie. Neuroteologia, o știință și mai tânără, vine și confirmă ceea ce simțeam deja, bucuria faptelor bune.

Despre faptele bune, în raport cu mântuirea noastră și cu starea de fericire, vorbim în cadrul ediției de săptămâna aceasta cu domnul Gabriel Noje, doctorand în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și profesor de religie.

Audiție plăcută!

Cultură, morală, societate
Cultură, morală, societate
Starea de bine și faptele bune
Starea de bine și faptele bune
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Memoria spațiului sacru

Memoria spațiului sacru

Într-o conferință pe care a prezentat-o în 1951, Martin Heidegger spunea: „Muritorii locuiesc în măsura în care salvează pământul. Salvarea nu smulge doar dintr-un pericol. A salva înseamnă propriu-zis, a eliberat ceva întru esența sa proprie. A salva pământul este...

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.

Rațiunea nu primește, iar inima nu poate | Duminica a 19-a după Rusalii

Rațiunea nu primește, iar inima nu poate | Duminica a 19-a după Rusalii

Ev. Luca 6, 31-36 Predica de pe munte - Iubirea vrășmașilor „Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea; Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor...

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 13)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 13)

„Părintele Isidor nu-şi întrerupea niciodată postul: ţinea în permanenţă plăcutul post al abţinerii de la vorba cea multă. De la mâncăruri şi băuturi de soi se abţinea oricum tot timpul, de vreme ce nu avea de nici unele dintre aces­tea. Căci el nu avea nimic, iar...