Stavrofora Gabriela Nemeș, condusă pe ultimul drum

de | mart. 3, 2020

Stavrofora Gabriela Nemeș, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului și fost director al postului de radio Renașterea, a fost înmormântată marți, 3 martie 2020, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Florești. Slujba înmormântării a fost oficiată de un sobor de preoți, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Alături de familie au fost prezenți sute de credincioși, starețe și monahii de la mănăstirile din Arhiepiscopia Clujului și angajați ai centrului eparhial. În ajun, slujba de priveghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Pe maica Gabriela a caracterizat-o curajul, virtute necesară fiecărui monah în lupta cu răul din lume, a spus Părintele Mitropolit Andrei:

Cei care au cunoscut-o pe maica Gabriela știu cât de dârză era în lupta împotriva răului din această lume. Trebuie să admirăm curajul cu care un călugăr sau o călugăriță luptă împotriva răului. Monahul, când intră în monahism, își asumă trei voturi – sărăcia, fecioria și ascultarea – cu ajutorul cărora luptă împotriva celor trei patimi dezordonate din această lume: iubirea de avere, iubirea de plăcere și iubirea de mărire. Aceste voturi și le-a asumat și maica Gabriela la timpul potrivit și a pornit la luptă. Într-o societate în care pe primul plan este pusă plăcerea, este un lucru vrednic de toată admirația noastră ca un tânăr să-și asume cele trei voturi monahale.

Încă de la intrarea în monahism, maicii Gabriela i-a fost alături, ca părinte spiritual, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, cu care a colaborat intens pe perioada cât a fost director al postului de radio Renașterea.

Toată viața a tânjit după adevăr și după dragoste și, aș zice, nu le-a găsit în chip desăvârșit în viața aceasta. Foarte devreme a înțeles că și adevărul și dragostea sunt în persoana Domnului Hristos. Suferea foarte mult atunci când vedea nedreptăți și lupta, cât îi stătea în putere, să le îndrepte. Sunt convins că Mântuitorul a primit-o cu milostivire pe maica Gabriela, am încredințare că se află pe drumul cel bun, a spus PS Teofil de Iberia, în cuvântul de învățătură rostit la slujba înmormântării maicii Gabriela.

 

Stavrofora Gabriela Nemeș s-a născut în anul 1962 în Municipiul Gherla. A fost licențiată în studii economice la București, și teologie la Cluj-Napoca. Primele legături cu viața monahală le-a avut la Mănăstirea Salva din județul Bistrița-Năsăud, după care a depus votul monahal la Mănăstirea Florești. Din anul 2001 până în 2012 a fost director al radioului Renașterea, timp în care aria de acoperire a emisiei s-a extins în județul Bistrița-Năsăud și on-line. A contribuit la formarea multor jurnaliști care activează fie în redacția Renașterea, fie în alte insituții de presă din țară. Din anul 2012 până în prezent a fost directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, unde, în colaborare cu sectorul cultural al Arhiepiscopiei, a organizat periodic evenimente culturale.

Dumnezeu să o odihnească!

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...