Stavrofora Gabriela Nemeș, condusă pe ultimul drum

de | mart. 3, 2020 | Actualitatea religioasă

Stavrofora Gabriela Nemeș, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului și fost director al postului de radio Renașterea, a fost înmormântată marți, 3 martie 2020, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Florești. Slujba înmormântării a fost oficiată de un sobor de preoți, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Alături de familie au fost prezenți sute de credincioși, starețe și monahii de la mănăstirile din Arhiepiscopia Clujului și angajați ai centrului eparhial. În ajun, slujba de priveghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Pe maica Gabriela a caracterizat-o curajul, virtute necesară fiecărui monah în lupta cu răul din lume, a spus Părintele Mitropolit Andrei:

Cei care au cunoscut-o pe maica Gabriela știu cât de dârză era în lupta împotriva răului din această lume. Trebuie să admirăm curajul cu care un călugăr sau o călugăriță luptă împotriva răului. Monahul, când intră în monahism, își asumă trei voturi – sărăcia, fecioria și ascultarea – cu ajutorul cărora luptă împotriva celor trei patimi dezordonate din această lume: iubirea de avere, iubirea de plăcere și iubirea de mărire. Aceste voturi și le-a asumat și maica Gabriela la timpul potrivit și a pornit la luptă. Într-o societate în care pe primul plan este pusă plăcerea, este un lucru vrednic de toată admirația noastră ca un tânăr să-și asume cele trei voturi monahale.

Încă de la intrarea în monahism, maicii Gabriela i-a fost alături, ca părinte spiritual, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, cu care a colaborat intens pe perioada cât a fost director al postului de radio Renașterea.

Toată viața a tânjit după adevăr și după dragoste și, aș zice, nu le-a găsit în chip desăvârșit în viața aceasta. Foarte devreme a înțeles că și adevărul și dragostea sunt în persoana Domnului Hristos. Suferea foarte mult atunci când vedea nedreptăți și lupta, cât îi stătea în putere, să le îndrepte. Sunt convins că Mântuitorul a primit-o cu milostivire pe maica Gabriela, am încredințare că se află pe drumul cel bun, a spus PS Teofil de Iberia, în cuvântul de învățătură rostit la slujba înmormântării maicii Gabriela.

 

Stavrofora Gabriela Nemeș s-a născut în anul 1962 în Municipiul Gherla. A fost licențiată în studii economice la București, și teologie la Cluj-Napoca. Primele legături cu viața monahală le-a avut la Mănăstirea Salva din județul Bistrița-Năsăud, după care a depus votul monahal la Mănăstirea Florești. Din anul 2001 până în 2012 a fost director al radioului Renașterea, timp în care aria de acoperire a emisiei s-a extins în județul Bistrița-Năsăud și on-line. A contribuit la formarea multor jurnaliști care activează fie în redacția Renașterea, fie în alte insituții de presă din țară. Din anul 2012 până în prezent a fost directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, unde, în colaborare cu sectorul cultural al Arhiepiscopiei, a organizat periodic evenimente culturale.

Dumnezeu să o odihnească!

Ultimele articole

Să-L iubim din tot sufletul pe Dumnezeu

Să-L iubim din tot sufletul pe Dumnezeu

Bătrânul Iosif Isihastrul: „Ceea ce nu-i dăm lui Dumnezeu spre a fi întrebuinţat de El, este întrebuinţat de diavol. De aceea Domnul ne-a dat porunca să-L iubim din tot sufletul şi din toată inima, pentru ca cel rău să nu găsească nici loc, nici odihnă pentru a locui...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...