Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a fost cinstit duminică 2 iulie 2017, în ziua sa de pomenire, la mănăstirile clujene Vad și Feleacu.
La Mănăstirea de la Vad, Sfanta Liturghie a fost săvârșită pe altarul de vară al mănăstirii, sfințit înainte de începerea slujbei de ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul de maici de la Mănăstirea Piatra Fântânele.
În cuvântul de învățătură Părintele Mitropolit a vorbit despre viața Sfântului Ștefan cel Mare, pe care l-a numit icoană deplină și curată a sufletului românesc:
La finalul slujbei ÎPS Andrei i-a îndemnat pe cei prezenți să-și iubească neamul și țara la fel de mult cum a făcut-o și Ștefan Cel Mare, ctitorul bisericii de la Vad:
A participat la săbătoarea Mănăstirii de la Vad și istoricul Marius Porumb, care a spus că este strâns legat de acest loc sfânt:
Părintele stareț Nicodim Pop a mulțumit la finalul Liturghiei tuturor care au dat o mână de ajutor în realizarea acestei frumoase sărbători, dar și celor care au sprijinit biserica de-a lungul anilor.
Mănăstirea de la Vad, de pe Valea Someșului, aflată sub patronajul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, a fost reactivată în toamna anului 2011, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei. Mănăstirea a primit în administrare și biserica monument istoric din localitate. Aici a existat o mănăstire încă din secolele al XV-lea – al XVI-lea, care a funcționat ca centru episcopal, de unde vine și denumirea de azi a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Și Mănăstirea „Sfânta Troiță” de la Feleac și-a sărbătorit în duminica a 4-a după Rusalii cel de-al doilea hram, în ziua de pomenire a ctitorului ei, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Biserica din Feleac, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, este ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și a fost construită în jurul anului 1488, în timpul păstoririi arhiepiscopului Daniil. Reînființarea Mănăstirii „Sfânta Troiță” de la Feleac s-a hotărât în anul 1991, prin dorința enoriașilor din localitate și la cererea Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului, în vremea păstoririi vrednicului de pomenire arhiepiscop Teofil Herineanu. Complexul monahal din Feleacu cuprinde, pe lângă cele două biserici cu hramurile „Sfânta Parascheva” și „Sfânta Troiță”,un paraclis închinat „Sfântului Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei”, un corp de chilii, stăreția și casa parohială, precum și o casă muzeu și o bibliotecă cu aproximativ 3.000 volume.