Studenții UBB au organizat un Spectacol Intercultural cu ocazia împlinirii a 100 de ani de Universitate românească la Cluj-Napoca

de | mai 18, 2019

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de Universitate românească la Cluj-Napoca, continuatoare a Colegiului Iezuit din Cluj, înființat în anul 1581, păstrând o tradiție multietnică și interculturală a învățământului superior din România, studenții Colegiului Studențesc de Performanță Academică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, au organizat joi seara, 16 mai 2019, de la ora 18.00, în Sala Auditorium Maximum a Casei Universitarilor, un spectacol Intercultural „UBB la Centenar”.

Evenimentul a reunit pe aceeași scenă români, sași și secui, cu portul, tradițiile, jocul și cântecul lor, într-un spectacol intercultural, cu invitați de prestigiu și îndrăgiți înterpreți de muzică populară.

În deschidere, au urcat pe scenă gazdele evenimentului – Ansamblul „Moștenirea” al Colegiului Studențesc de Performanță Academică, prezentând o suită tradițională din Frata, județul Cluj.

Ansamblul este recent înființat, în toamna anului 2018, fiind coordonat de instructorul-coregraf Mircea Cenan și de drd. Vlad Al. Toma.

„Devotamentul și perseverența, atât a instructorului-coregraf, Mircea Cenan, cât și a membrilor acestui Ansamblu, studenți împreună cu generații mari și mici, dau viață pasiunilor și ambițiilor de a scoate la lumină elemente tradiționale din jocul satului românesc, departe de ceea ce astăzi unii numesc folclor, care în realitate este o prelucrare comercială a ceea ce nu se poate de fapt materializa, zestrea noastră, a satulului românesc. Oricât ar evolua tehnologic societatea, tradițiile și folclorul nu vor dispărea. Și, după cum mulți știm, folcloru-i oxigen pentru un popor astmatic.

De-a lungul acestui spectacol am cunoscut cântece și jocuri, românești, secuiești, săsești, alături de alte surprize. Jocul, portul și cântecul definesc o comunitate în toate dimensiunile ei: istorică, geografică, religioasă, iar redarea în circuitul cultural al acestor elemente tradiționale, ne poartă în timp și spațiu.”, a spus coordonatorul artistic al Ansamblului și inițiatorul spectacolului, drd. Vlad Toma.

La eveniment a fost prezent prof. univ. dr. Calin Flaviu Rus, prorector al Universității Babeș-Bolyai, care a transmis mesajul din partea conducerii Universității și a felicitat organizatorii.

În continuare, mai multe ansambluri din țară au prezentat zona din care vin prin jocuri și obiceiuri strămoșești. Astfel, au urcat pe scena Auditorium Maximum: Ansamblul Folcloric „Plaiuri Noșlăcane” din comuna Noșlac, județul Alba, instructor-coregraf, Ionuț Florin Țiboc; Ansamblul „Miorița” din Cluj, coordonat de doamna Elissa Fanea-Rosu, împreună cu instructorul-coregraf Aurel Lucaciu; Ansamblul Folcloric maghiar „Árvalányhaj”, din Unguraș, județul Cluj, instructor-coregraf Molnár István Alpár; Trupa de dansuri săsești a Forumului German din Sibiu, coordonată de Sebastian Arion; Ansamblul de dansuri săsești din Sebeș, jud. Alba, coordonat de Anamaria Dahinten; Ansamblul „Junii Bihorului” al Casei Armatei din Oradea, instructor-coregraf Cristian Crișan; Ansamblul „Țărăncuța” al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, instructor coregraf Irina Cenan și Ansamblul „Joc de Neamț” al Palatului Copiilor Piatra-Neamț, coregraf Adrian Gheorghiu.

Totodată, în cadrul serii, Ceata „Sfântul Ioan Valahul” a Asociatiei Studentilor Creștini Ordodocși Români din Cluj-Napoca, coordonată de Oana Băilă, a pus în scenă un ceremonial tradițional al nunții din Transilvania, cu cântecele rituale de la mireasă, strigături ale alaiului în cinstea mirelui, miresei, nașilor, precum și cântecul la găină. Membrii grupului, studenți ai universităților clujene, încă de la înființare, din anul 2013, până în prezent, își îndreptă pașii spre Biserica străbună, spre lumea satului și a tradițiilor creștine românești pe care le fac nemuritoare.

De asemenea, au evoluat pe scenă tinerii interpreți de muzică populară: Mădălina Mîrza, Denisa Pop, Anamaria Mihăilă și Vlad Sărmaș, care au adus în fața spectatorilor cântecul popular din diferite zone folclorice ale țării.

La final, a avut loc și o cerere în căsătorie, tinerii fericiți, păstrători ai tradițiilor creștine, fac parte din Ansamblul Folcloric „Plaiuri Noșlăcane” din Alba.

Concertul a fost prezentat de Grigore Sâmboan, redactor-șef la Radio Renașterea și consultant artistic în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.

Spectacolul Intercultural „UBB la Centenar” a fost organizat de Colegiul Studențesc de Performanță Academică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la inițiativa coordonatorului Colegiului, drd. Vlad Al. Toma și a instructorului-coregraf Mircea Cenan, în contextul împlinirii a 100 de ani de Universitate românească la Cluj-Napoca, precum și a Anului omagial al satului românesc.

Mai multe fotografii găsiți AICI

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de Universitate românească la Cluj-Napoca, continuatoare a Colegiului Iezuit din Cluj,…

Publicată de Radio Renașterea pe Sâmbătă, 18 mai 2019

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...