Sub Semnul Crucii – Expoziția Națională de Artă Sacră a Doctoranzilor, vernisată la Cluj- Napoca

de | apr. 18, 2022 | Cultură

Zeci de picturi, icoane pe sticlă și pe lemn, gravuri, sculpturi și fotografii pot fi văzute în această perioadă la Cluj-Napoca, în galeria „Ermineia” a Facultatea de Teologie Ortodoxă. Intitulată Sub Semnul Crucii, expoziția reunește doctoranzi din domeniul artelor vizuale, „care propun o experiență de simțire și creativitate în sensul cel mai sincer și adevărat al cuvântului exprimat în lucrări de artă plastică figurative și abstracte”, a precizat coordonatorul manifestării, prof. univ. dr. habil. Marcel Muntean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Cluj- Napoca.

Lucrările reprezintă proiecte de restaurare de la Școlile Doctorale din marile centre universitare: București, Timișoara și Iași , semnate de 19 expozanți: Bratu Mihaela, Codrea Cristian, Gizdaveț (Pătrășcan) Maria-Magdalena, Gomboș Atila, Karina Herinean, Klein Ioana Teodora, Loredana Lorinț, Menczel Linda-Saskia, Mihuș Lavinia, Mixici Luca, Mohor Obreja Bogdan, Luca Severian, Parascan Silviu, Plăvițu Cecilia-Mihaela, Prykop Adrian, Solomon Gabriel, Ștefan Miruna Ioana, Toth Mihai, Țico Steliana.

Manifestarea stă sub auspiciile anul omagial închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, se va desfășura între 8-30 aprilie 2022. O a doua componentă a proiectului o constituie sesiunea de comunicări științifice, care avea loc în data de 6 mai 2022, în sistem online.

Expoziția Națională de Artă Sacră a Doctoranzilor – ENAS, organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Școala Doctorală de Arte și Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, va rămâne pe simeze până pe 30 aprilie a.c.

Din colegiul de organizare au făcut parte: prof. univ. dr. habil. Marcel Muntean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Cluj- Napoca, prof. univ. dr. habil. Adriana Lucaciu, asist. univ. dr. Luiza Palade, drd. Ovidiu Batista, drd. Luca Mixich și drd. Cristian Răzvan Codrea de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

 

 

Ultimele articole

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe Sfântul Apostol Toma și pe Sfânta Muceniță Erotiida. Sfântul Apostol Toma s-a născut în cetatea Paneada (numită şi Cezareea lui Filip), din Galileea. Numele de Toma, în limba aramaică, înseamnă geamăn, ca şi cel de Didymos în...

Gloria Bizanțului

Gloria Bizanțului

Istoria creștinismului nu poate fi înțeleasă în complexitatea ei fără fascinanta lume a Bizanțului. Pe durata a peste o mie de ani, acest imperiu a cunoscut gloria dar și declinul, expansiunea dar și împresurările, și în pofida conotațiilor peiorative ale termenului...

Mai multe din Cultură
ZIUA CULTURII ARMENE LA CLUJ | Muzeul Etnografic al Transilvaniei

ZIUA CULTURII ARMENE LA CLUJ | Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Uniunea Armenilor din România, Sucursala Cluj și Institutul de Armenologie din cadrul UBB, vă invită sâmbătă, 8 octombrie...