„Suntem datori să-i aducem acasă”: Proiect legislativ privind repatrierea Sf. Mărturisitori Ardeleni

de | feb. 15, 2021

Mai mulți deputați au depus la Parlament, în 09 februarie 2021, un proiect legislativ privind repatrierea moaștelor Sfinților Mărturisitori Ardeleni.

Sfinții au murit în închisoarea Kufstein din landul austriac Tirol, în secolul al XVIII-lea, în vremea când autoritățile austriece impuneau unirea ortodocșilor din Transilvania cu Biserica papală de la Roma.

Sf. Cuv. Visarion Sarai și Sf. Mc. Oprea Miclăuș au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română în 1950, iar Sf. Preoți Martiri Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel au fost canonizați în 1992.

Singurul dintre Mărturisitorii Ardeleni care nu a murit în fortăreaţa de la Kufstein a fost Cuv. Sofronie de la Cioara (canonizat în 1950), care s-a refugiat în Țara Românească după ce fusese închis de mai multe ori în Transilvania.

Autorii inițiativei legislative propun ca Guvernul să fie autorizat în identificarea și aducerea în țară a moaștelor Sf. Cuv. Mărturisitor Visarion Sarai, ale Sf. Mc. Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și ale Sfinților Preoți Martiri Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Justiției, Ministrul Finanțelor Publice și Secretarul de Stat pentru Culte vor emite ordinul privind stabilirea procedurilor de identificare și repatriere a sfinților.

Sfintele lor moaște vor fi așezate, cu sprijinul Patriarhiei Române, la Biserica „Sfânta Treime” din Sibiel, conform proiectului de lege.

”Suntem datori să-i aducem acasă

Expunerea de motive a proiectului legislativ a fost semnată de deputatul liberal Daniel Andrei Gheorghe.

El a relatat pentru Basilica.ro că reprezintă un act de respect şi demnitate naţională ca „moaştele acestor patru bravi mărturisitori ai credinţei noastre ortodoxe strămoşeşti să se întoarcă acasă în pământul Ardealului şi acolo să poată fi cinstite cum se cuvine de credincioşi şi întreg poporul”.

„Este foarte trist ca la aproximativ 240 de ani de la plecarea lor dintre noi în Împărăţia cerească ei să nu-şi găsească odihna cea pururea de veci în pământul moşilor şi strămoşilor lor şi în pământul în care, din păcate, nu au mai fost lăsaţi să se întoarcă niciunul dintre ei, în pofida tuturor petiţiilor, şi au murit departe în pământ străin”.

Gestul lor de a-şi apăra credinţa noastră creştină ortodoxă este unul care nu poate fi trecut pur şi simplu la şi altele şi nu poate fi lăsat în aşteptarea timpurilor care vor mai veni cine ştie când. „Nu putem să-i uităm. Suntem datori să-i aducem acasă pe aceşti sfinţi ortodocşi români!”, a punctat parlamentarul.

În declaraţia oferită Basilica.ro, Daniel Gheorghe şi-a exprimat speranţa că legea va fi promulgată, iar sfinţii vor reveni acasă.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, suntem chemaţi să ne întoarcem către rădăcinile noastre ortodoxe. Să afirmăm, să mărturisim, să spunem clar: da, suntem ortodocşi şi suntem demni de moştenirea strămoşilor noştri. Moaştele acestor sfinţi nu pot sta pentru totdeauna în locuri complet nemeritate pentru nişte oameni care şi-au dat viaţa pentru credinţă”.

„Am încredere că alături de colegii co-iniţiatori vom reuşi. Îmi doresc ca Dumnezeu să ne ajute să ducem iniţiativa la bun sfârşit cât mai repede, să fie promulgată, să o vedem pusă în aplicare, iar sfinţii noştri să se întoarcă în pământul nostru strămoşesc”, a afirmat deputatul Daniel Gheorghe.

Proiectul de lege a mai fost înregistrat la Parlament în 13 octombrie 2020. A fost clasată, potrivit hotărârii Biroului permanent al Senatului din data de 30 decembrie 2020.

Proiectul actual, semnat de 11 deputaţi liberali, va intra mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor care este for decizional.

Viaţa Sfinţilor Ardeleni poate fi lecturată aici.


Foto credit: Mitropolia Germaniei (fortăreața din Kufstein din munții Tirolului, unde au suferit Sfinții Mărturisitori Ardeleni)

Sursa: basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Ioan Dâmbu, Cetăţean de onoare al comunei Zagra

Părintele Ioan Dâmbu, Cetăţean de onoare al comunei Zagra

Duminică, 21 iulie 2024, comunitatea euharistică din Zagra l-a primit pe noul său păstor duhovnicesc, în persoana Părintelui Vălean Ioan Grigore, după ce Părintele Ioan Dâmbu s-a pensionat, începând cu data de 1 iulie, în urma unei slujiri de aproape jumătate de veac...

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...