Sute de clujeni au cântat Prohodul Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | apr. 27, 2019

La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în Vinerea Mare, 26 aprilie 2019, de la ora 18:00, Denia Prohodului Domnului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți si diaconi, printre care slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la cele două școli teologice clujene.

Slujba Prohodului a fost cântată de Corul Catedralei, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, împreună cu soborul slujitor, strană și credincioșii prezenți în număr mare, ţinând în mâini lumânări aprinse.

Cu acest prilej, Înaltpresfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Recunoștință”, subliniind faptul că trebuie să fim mulțumitori și recunoscători şi aşa „să-I aducem lui Dumnezeu închinare plăcută, cu evlavie şi cu sfială” (Evrei 12, 28).

Să ne manifestăm recunoștința prin participarea la celebrările sfinte și prin întrajutorarea semenilor noștri.”, a concluzionat Ierarhul.

Slujba s-a încheiat cu procesiunea de înconjurare a catedralei, care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului.

În cadrul procesiunii au fost făcute patru opriri și la fiecare oprire a fost rostită o ectenie. După procesiune, credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în lăcașul de cult, iar Părintele Mitropolit Andrei i-a miruit și binecuvântat pe toți.

 Apoi, Sfântul Epitaf a fost așezat pe Sfânta Masă a Altarului, cântându-se troparul „Iosif cel cu bun chip….”.

Sfântul Epitaf înseamnă acoperământ de mormânt, aceasta fiind semnificația în limba greacă a Epitafului. Deci, trecerea pe sub Sfântul Epitaf se face pentru a arăta că cei prezenți participă la suferințele și la moartea lui Hristos, trecând prin mormântul Mântuitorului pentru a învia împreună cu El.

Denia Prohodului Domnului cuprinde o serie de cântări sau imne, împărțite în trei stări, inegale ca număr de strofe, cântate și de credincioși. Aceste cântări exprimă durerea pentru răstignirea și moartea Mântuitorului. Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. Această slujbă se încadrează la Utrenia din Sâmbăta Mare care se oficiază, de fapt, vineri seara.

Mai multe fotografii găsiți AICI

La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în Vinerea Mare, 26 aprilie 2019, de la ora 18:00, Denia Prohodului Domnului…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Vineri, 26 aprilie 2019

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA