Sute de credincioși din Țara Năsăudului, alături de IPS Andrei, la hramul mănăstirii Salva

de | apr. 13, 2018

Vineri, 13 aprilie 2018, de Praznicul Izvorului Tămăduirii, mănăstirea de maici din comuna bistrițeană Salva şi-a serbat hramul. Sute de credincioși din Țara Năsăudului, dar și din alte zone ale județului Bistrița-Năsăud, alături de autorități locale și județene, au luat parte la Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un numeros sobor de preoți, pe o scenă special amenajată.

Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, protopopul Nasaudului, pr. Ioan Dâmbu, prototopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican și protopopul de Beclean, pr. Doru Zinveliu.

După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Clujului le-a vorbit credincioșilor despre originea sărbătorii Izvorul Tămăduirii și despre semnificația ei duhovnicească. De asemenea, i-a îndemnat pe credincioși să devina apostoli ai Învierii Domnului Hristos.

Răspunsurile liturghice au fost date de corul maicilor, iar la final, arhim. Dumitru Cobzaru, în calitate de exarh al mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a mulțumit Maicii Domnului pentru ocrotire, Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru putarea de grijă fată de așezământul monahal și credincioșilor care au participat la sărbătoarea mănăstirii, mulți dintre ei îmbrăcați în frumoasele straie specifice zonei Năsăudului.

Mănăstirea de la Salva a fost ctitorită în 1994 cu binecuvântarea vrednicului de pomenire arhiepiscop şi mitropolit Bartolomeu, la dorinţa credincioşilor din zonă. La început a fost ridicată o biserică mică pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că, în anul 1994, s-a început ridicarea altei biserici cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, sfinţită în 2013 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi. Mănăstirea are aşadar trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paşti, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, precum şi „Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, în 12 noiembrie.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...