Tabără catehetică la Mănăstirea Strâmba

de | iul. 30, 2015

În perioada 20-25 iulie s-a derulat cea de-a doua serie a taberei catehetice de la Mănăstirea Strâmba, din cele şase care se vor desfăşura în acest an, sub coordonarea sectorului cultural al Episcopiei Sălajului, al biroului de catehizare al eparhiei și cu purtarea de grijă a stareţului mănăstirii, arhimandritul Grighentie Oţelea, potrivit ziarului Lumina.

Prima serie a taberei catehetice de la Mănăstirea Strâmba a început de luni, 13 iulie, în total în acest an fiind programate șase serii la care vor participa peste 300 de copii din eparhie și din țară. În prima serie au participat copii de la Centrul de plasament de tip familial Zalău și au revenit copii de la Protopopiatul Lehliu Gară-Călăraşi din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor. Pe lângă activităţile duhovniceşti, copiii sunt antrenaţi în diferite activităţi intelectuale şi sportive. În fiecare serie se desfăşoară următoarele concursuri: „Concurs de toacă”, Concursul de cunoştinţe religioase „Familia izvor al binecuvântării divine”, „Concurs de perspicacitate”, Concursul de pictură „Micul iconar” şi întreceri sportive desfăşurate sub deviza „Minte curată şi corp sănătos”. La finalul fiecărei serii se acordă, în cadru festiv, diplome şi premii.

A doua serie a taberei

Participanți din cea de a doua serie a taberei catehetice au fost elevi din cadrul eparhiei care au avut rezultate deosebite la olimpiada de religie, la Concursul naţional „Biserica, locaş de închinare”, precum şi elevi care fac parte din familii dezorganizate şi nevoiaşe.

În această perioadă, copiii şi tinerii au fost însoţiţi de pr. Longodor Gheorghe din Protopopiatul Jibou, prof. Ioan Ciocmărean, prof. Marinela Roşu, prof. Chirti-Maria Sabou şi prof. Adriana Ghiurcuţa, împreună cu părintele Acachie de la mănăstire, făcând ca această săptămână să devină pentru elevii sălăjeni una de neuitat.

Cu binecuvântarea şi dragostea părintelui stareţ, elevii din tabără au avut parte de multe activităţi interesante, având ca scop apropierea de Dumnezeu şi de aproapele: participare la Sfânta Liturghie, la slujba Vecerniei, ore de catehizare, concursuri cu tematica religioasă, jocuri sportive, concurs de bătut toaca.

Excursie şi program artistic

Importantă pentru ei a fost şi excursia pe care au făcut-o, în cadrul căreia au vizitat Mănăstirea Bobota, s-au îndreptat pe urmă spre Satu Mare unde au petrecut câteva clipe în Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, dând slavă lui Dumnezeu prin rugăciune şi intonarea unor pricesne, apoi s-au îndreptat spre staţiunea Mihăieni.

Majoritatea elevilor s-au implicat şi în cântarea unor pricesne şi rostirea unor rugăciuni în cadrul slujbelor oficiate la mănăstire. Toate aceste activităţi au fost încununate cu participarea elevilor în zi de vineri la Sfânta Liturghie şi primirea Sfintelor Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei.

În seara zilei de vineri, în semn de mulţumire pentru clipele frumoase petrecute acolo, elevii şi însoţitorii lor au prezentat întregii obşti de la mănăstire un program artistic care a cuprins trei secţiuni: pricesne religioase, cântece folclorice şi patriotice; poezii şi rugăciuni. Această surpriză făcută obştii mănăstirii, le-a fost răsplătită elevilor cu un foc de tabără.

Impresionaţi de ceea ce au descoperit şi au văzut acolo, înainte de a se întoarce spre casă, copiii au primit binecuvântări şi daruri. Cu lacrimi de bucurie, au promis că vor fi mai buni, că-şi vor arăta, mai mult ca până acum, dragostea faţă de cei din jur şi nu vor uita niciodată dragostea şi căldura cu care au fost primiţi în acest colţ de rai, la Mănăstirea Strâmba. Mulţumind Maicii Domnului pentru experienţa trăită acolo, părintelui stareţ Grighentie şi tuturor celor de acolo, pentru grija şi dragostea pe care le-au împărtăşit-o, au venit spre casă dorindu-şi să repete această minunată experienţă cât mai repede.

Mănăstirea Strâmba

Mănăstirea Strâmba din judeţul Sălaj este un vechi centru monahal, ale cărui începuturi nu sunt stabilite cu certitudine. Mănăstirea a fost reactivată din 1993, iar din 1996 primeşte pelerinii care caută un loc de tihnă duhovnicească şi doresc să se închine la icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, numită şi „Dulcea sărutare”, care face parte din seria de icoane pictate în secolul al XVIII-lea de preotul Luca din Iclod, judeţul Cluj, cel care a pictat şi icoana Maicii Domnului de la Nicula. La Mănăstirea Strâmba sunt organizate, pe lângă taberele catehetice, şi alte activităţi cu caracter filantropic, precum ajutorarea celor nevoiaşi şi a persoanelor vârstnice, fără posibilităţi materiale.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Inaugurarea grădiniței cu program prelungit din localitatea Baciu

Inaugurarea grădiniței cu program prelungit din localitatea Baciu

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat duminică, 17 martie 2024, la inaugurarea noii grădinițe cu program prelungit din localitatea Baciu, județul Cluj. Cu...