Tabără pentru românii din Cernăuți

de | iul. 1, 2017 | Actualitatea religioasă

În perioada 26 iunie-2 iulie 2017, Centrul Misionar de Tineret ”Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi este gazda unui grup de 50 de persoane (copii, tineri și adulți) din Cernăuți, aflați în județul nostru cu scopul participării într-o tabără de vară.

La această întâlnire participă și 9 profesori din Ucraina care sunt membrii ai Asociației Profesorilor de Etnie Română din Ucraina, avându-o în frunte pe președinta acestei asociații Prof. Lilia Govornean.

Activitatea este realizata de către voluntarii asociatiilor de tineret din județul nostru, prin implicarea Pr. Paul Gavriloaie directorul centrului de tineret, in colaborare  cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Centrul Județean pentru Cultură, Consulatul General al României la Cernăuți și are rolul de a promova relațiile dintre cele două regiuni.

Joi, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, oaspeții noștri au participat la Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei la Mănăstirea Rebra/Parva. De asemenea, după terminarea slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei s-a întalnit cu grupul la Primăria Orașului Năsăud unde le-a pus la suflet câteva gânduri duhovnicești  și i-a îndemnat pe copii și profesori să își păstreze credința, accentuând faptul că “legătura puternică sufletească dintre Ardeal și Bucovina nu poate fi întreruptă de o graniță artificială.”

Aflată la a treia ediție, această tabără se dorește a fi un schimb de experiență între participanți, voluntari și alți factori implicați în derularea acestui eveniment, mizând deopotrivă pe promovarea specificului local, a turismului religios și de relaxare și pe consolidarea relațiilor de comuniune.

În plus, scopul acestor vizite constă în redescoperirea valorilor cultural- istorice comune, în sensul promovării și valorificării patrimoniului cultural și istoric local, a valorilor spirituale și tradiționale autentice care aparțin celor două comunități. Obiectivele pe care dorim să le atingem constau în îmbogăţirea experienţei tinerilor,  elevilor și cadrelor didactice, prin participarea în parteneriat la diferite activităţi duhovnicești, culturale, sociale, educative, sportive și civice; schimburi de experienţă şi opinii legate de demersul educaţional și religios; cunoaşterea specificului multietnic, multilingvistic şi multicultural al zonei pe care o reprezintă fiecare comunitate, în sensul dezvoltării unor atitudini civice și democratice; încurajarea  sentimentelor  de responsabilitate, solidaritate, justiţie şi egalitate, prin și în contextul activităților și atelierelor oferite în cadrul programului.

Pr. Tudor Mudure

Inspector de tineret

 

 

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...