În perioada 23–28 iulie 2018, la baza de practică și agrement a Universității Babeș-Bolyai de la Baru, județul Hunedoara, s-a desfășurat cea de-a VI-a ediție a taberei de performanță pentru studenții UBB.
La fel ca la ediţiile anterioare, un număr de 40 de studenţi din facultăţile UBB și-au câştigat dreptul (prin competiţie deschisă) de a beneficia gratuit de o săptămână de vacanţă în una dintre cele mai moderne şi pitoreşti baze de agrement ale universității clujene.
De la Facultatea de Teologie Ortodoxă au participat cinci studenți: Hărăstășan Paula – Artă Sacră, anul III; Filipoi Silvia – Teologie Didactică, anul II; Manolache Daniel Ioan – Teologie Pastorală, anul IV; Neamțiu Ioan – Teologie Pastorală, anul IV și studentul senator, Echim Darius – Teologie Pastorală, anul IV.
Tabăra de anul acesta a avut un caracter special, dorind să marcheze Centenarul Marii Unirii de la 1 decembrie 1918. Astfel că, marți, 24 iulie a.c., începând cu ora 16.00, în curtea bazei de practică de la Baru a avut loc o manifestare dedicată Centenarului Marii Unirii, intitulată sugestiv „Serbare Centenară – Satele Unite ale României”.
Evenimentul a fost organizat de Universitatea Babeș-Bolyai, în parteneriat cu Consiliul Local şi cu Primăria localităţii Baru şi face parte din programul naţional „Satele Unite ale României”, care urmăreşte revitalizarea tradiţiilor locale legate de ocupaţiile rurale, revitalizarea folclorului şi a gastronomiei tradiţionale.
Cei aproximativ 40 de studenţi s-au pregătit din punct de vedere coregrafic, timp de câteva săptămâni, cu câtea suite de dansuri populare specifice Văii Streiului, sub coordonarea coregrafului Mircea Cenan, pe care le-au prezentat în cadrul sărbătorii centenare.
La eveniment au participat diferite ansambluri din regiune, precum Piţărăii din Petros sau Crinul de Piatră din Parâng, coordonate de prof. Tiberiu Coconeţ. De asemenea, tineri din zonă au susţinut momente muzicale, cu cântece din folclorul românesc, acompaniați de Orchestra Munţilor Parâng.
Miercuri, 25 iulie, de la ora 20.00, la Centrul Cultural al comunei Baru, studenții alături de localnici au putut viziona Piesa de Teatru „Ziditori ai Marii Unirii”, pusă în scenă de Compania de Teatru „Civic Art” din București. Spectacolul „Ziditori ai Marii Uniri” este o adaptare realizată de Marian Ciripan după „Memorandiștii” de Dan Tărchilă, iar evenimentul este un proiect care face parte din seria de manifestări dedicate „Anului Omagial al unității de credință și de neam” și „Anului comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918”. În piesă este evidenţiat rolul preoţilor şi al ierarhilor, precum şi contribuția celor două biserici românești, cea Ortodoxă şi Greco-Catolică, la emanciparea națională a românilor din Transilvania, fapt ce a dus la înfăptuirea Marii Uniri.
De asemenea, programul taberei a cuprins o mulțime de activități academice și de recreere: excursii la situri și monumente istorice (Castelul Huniazilor, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, biserica de la Densuș, schitul Straja), drumeții, foc de tabără, workshop-uri etc.
Iniţiatorul şi directorul acestei tabere a fost prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector al UBB, responsabil de relaţia cu studenţii, iar coordonatorii taberei au fost: drd. Vlad Al. Toma și drd. Cătălin Hădadea.
Darius Echim