Tămăduirea prin iubire – Concluzii II

de | apr. 2, 2025

 

Numai iubirea unei persoane care este dispusă să moară sieși, să moară oricărui impuls care îi poate aduce confortul prin relaxare, detensionare, izbăvire de suferință, poate deveni o iubire tămăduitoare” (Hadrian-V. Conțiu, Tămăduirea prin iubire, Editura Presa Universitară Clujeană, 2018).

Vă spunea la începutul emisiunii trecute că, am început, în urmă cu doi ani, un ciclu de emisiuni având ca și temă iubirea, mai precis lucrarea ei taumaturgică, și am abordat diferite aspecte ale Tămăduirii prin iubire. Ne-am aplecat, recapitulativ și conclusiv, mai întâi aspra asupra Iubirii, ca împlinire a Legii, înțelegând că Dumnezeu este iubire, iar Iubirea vrăjmașilor este chip desăvârșit al iubirii creștine. Iar apoi am discutat despre Dimensiunea teologică a bolii sau asumarea suferinței ca esență a iubirii, abordând teme precum: Dimensiunea maladivă a păcatului, Dimensiunea spirituală al bolii. Astăzi am continuat periplul nostru recapitulativ și conclusiv, amintindu-ne de Dimensiunea taumaturgică a Ortodoxiei sau psihoterapia ortodoxă, de Psihoterapiei de responsabilizare și psihologiei existențialiste – alternative ale psihoterapiei convenționale, alături de psihoterapia ortodoxă.

Discuțiile noastre au evidențiat lucrarea tămăduitoare a iubirii, adică revărsarea în lume a iubirii dintre Persoanele Sfintei Treimi și rolul decisiv al iubirii în procesul de tămăduire, atât a aproapelui cât, mai ales, a sinelui (persoanei). Iubirea intertreimică este arhetipul iubirii umane. Sfânta Treime reprezintă fundamentul și scopul creației. Omul a fost creat și apoi mântuit de Dumnezeul treimic în scopul unei veșnice îndumnezeiri, a unei eterne creșteri întru iubire. Omul autentic nu este egocentric ci exocentric, după modelul Sfintei Treimi. Sfânta Treime este temei al iubirii creștine. Dumnezeu înseamnă „Celălalt”, dăruindu-Se oamenilor în funcție de setea lor de a-L cunoaște.

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Tămăduirea prin iubire - Concluzii II
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/hcontiu/" target="_self">Hadrian Conțiu</a>

Hadrian Conțiu

Hadrian-V. CONŢIU s-a născut la data de 27 aprilie 1977 în localitatea Râciu, judeţul Mureş. Este doctor în Geografie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi doctor în Teologie al aceleiași universități, Facultatea de Teologie Ortodoxă, cu tema „Tămăduirea prin iubire” (2016), realizată sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2000 este profesor titular de geografie la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” din Tg. Mureș, iar începând cu anul universitar 2020-2021 este cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Este autor, coautor, editor și coordonator a 10 cărţi de specialitate, precum şi a două volume de versuri; a participat la numeroase manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale, publicând până în prezent peste 80 de studii în volumele acestora sau în reviste de specialitate. A primit, de asemenea, mai multe distincții și diplome de excelentă. În perioada 2010-2014 a fost membru al Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, precum și al Adunării Eparhiale și Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Emisiuni recente

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos | Sfintele Paști

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos | Sfintele Paști

Ev. Ioan 20; 19-23 „Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă! Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa....

Catehism. ABC-ul credinței | Moartea și Învierea lui Hristos

Catehism. ABC-ul credinței | Moartea și Învierea lui Hristos

Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este prefațată de Cruce iar Crucea și suferința Domnului nu ar fi avut sens fără Înviere. Sunt două acte fundamentale ale iconomiei mânturii în jurul cărora gravitează opera de răscumpărare săvârșită de Hristos dar și mântuirea...