Tămăduirea prin iubire – Concluzii

de | mart. 19, 2025

 

Numai iubirea unei persoane care este dispusă să moară sieși, să moară oricărui impuls care îi poate aduce confortul prin relaxare, detensionare, izbăvire de suferință, poate deveni o iubire tămăduitoare” (Hadrian-V. Conțiu, Tămăduirea prin iubire, Editura Presa Universitară Clujeană, 2018)

Spre deosebire de orice fel de iubire firească, naturală, care îşi trage seva din simpatie, din sentimentul solidarităţii umane sau din cel al comunităţii de interese, iubirea creştină are un caracter cu totul special, ea avându-şi obârşia, cauza şi scopul în Dumnezeu, care este, în esenţa Sa, iubire (1 Ioan 4, 8, 16). Lumea însăşi e opera iubirii lui Dumnezeu atât sub aspectul creării ei, cât şi al mântuirii omului prin jertfa Fiului Său cel întrupat. Sunt deosebit de sugestive în acest sens, cuvintele Mitropolitului Filaret al Moscovei (Cf. Arhid. I. Zăgrean, „Sensul activ al iubirii creștine”, p.273): „Tatăl este iubirea ce trimite pe Fiul spre răstignire şi jertfire, Fiul este iubirea care se jertfeşte pe cruce, iar Duhul Sfânt este iubirea ca putere invincibilă a lumii”.

Boala este legată inevitabil de condiţia umană. Toate bolile produc suferinţă fizică şi/sau psihică şi sunt un prilej de suferinţă spirituală căci scot în evidenţă, uneori cu cruzime, fragilitatea condiţiei umane. Boala constituie o încercare, atât pentru trup cât şi pentru suflet, angajând întreaga fiinţă umană. Teologia caută cauza bolilor în relaţia fiinţelor create cu Creatorul. Îmbolnăvirea omului apare după căderea edenică, când întreaga natură, Universul şi armonia s-au tulburat. Sfinţii Părinţi, apreciază că izvorul tuturor relelor, bolilor, neputinţelor, suferinţelor, stricăciunii şi morţii, ca şi al tuturor neajunsurilor care afectează natura umană îşi are originea în libera voinţă a omului…

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Tămăduirea prin iubire - Concluzii
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/hcontiu/" target="_self">Hadrian Conțiu</a>

Hadrian Conțiu

Hadrian-V. CONŢIU s-a născut la data de 27 aprilie 1977 în localitatea Râciu, judeţul Mureş. Este doctor în Geografie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi doctor în Teologie al aceleiași universități, Facultatea de Teologie Ortodoxă, cu tema „Tămăduirea prin iubire” (2016), realizată sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2000 este profesor titular de geografie la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” din Tg. Mureș, iar începând cu anul universitar 2020-2021 este cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Este autor, coautor, editor și coordonator a 10 cărţi de specialitate, precum şi a două volume de versuri; a participat la numeroase manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale, publicând până în prezent peste 80 de studii în volumele acestora sau în reviste de specialitate. A primit, de asemenea, mai multe distincții și diplome de excelentă. În perioada 2010-2014 a fost membru al Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, precum și al Adunării Eparhiale și Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Emisiuni recente

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos | Sfintele Paști

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos | Sfintele Paști

Ev. Ioan 20; 19-23 „Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă! Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa....

Catehism. ABC-ul credinței | Moartea și Învierea lui Hristos

Catehism. ABC-ul credinței | Moartea și Învierea lui Hristos

Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este prefațată de Cruce iar Crucea și suferința Domnului nu ar fi avut sens fără Înviere. Sunt două acte fundamentale ale iconomiei mânturii în jurul cărora gravitează opera de răscumpărare săvârșită de Hristos dar și mântuirea...