Târnosirea bisericii din Arduzel, Episcopia Maramureșului și Sătmarului

de | iun. 5, 2016 | Actualitatea religioasă

Duminică, 5 iunie 2016, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat slujba de târnosire a bisericii Parohiei Arduzel din Protopopiatul Chioar, în fruntea unii sobor de 22 de preoţi şi diaconi.

Biserica din satul Arduzel a fost zidită între anii 1970-1975, prin truda credincioşilor români din satul Arduzel. Biserica veche, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, construită în 1650, din lemn, resfinţită în anul 2002, ca urmare a lucrărilor de restaurare, nu făcea faţă nevoilor puţinilor ortodocşi de aici, aşa că s-a pornit, în urmă cu 46 de ani, la construirea unei noi biserici, din zid de cărămidă.

După aproape patru decenii de la terminarea construcţiei, biserica de zid avea nevoie de lucrări de întreţinere şi înfrumuseţare. Acestea au început în 2012, sub directa îndrumare a P.S. Iustin Sigheteanul şi implicarea directă a preotului paroh Mircea Laza, a Consiliului Parohial, a Consiliului Local Ulmeni, a credincioşilor şi binefăcătorilor.

În cuvântul rostit la slujba de târnosire, P.S. Iustin Sigheteanul a lăudat strădania credincioşilor de aici, care în decursul anilor au reuşit atât să reabiliteze biserica monument istoric, cât şi să construiască o biserică nouă, pe care au îmbrăcat-o deosebit, în vederea slujbei de târnosire.

Cu ocazia târnosirii, pe lângă hramul istoric, Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil, P.S. Iustin Sigheteanul i-a dat bisericii şi un hram nou, Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş, ocrotitorul Eparhiei.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită pe o scenă amplasată în curtea bisericii, în prezenţa multor credincioşi veniţi din toate satele din jur.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul ASCOR Baia Mare, condus de Vlad Verdeş.

Pentru meritele în păstorirea credincioşilor, preotul paroh Mircea Laza a fost distins cu titlul de iconom, adică cu dreptul de a purta brâu roşu.

Andrei Fărcaş

Ultimele articole

Clujul, în lumina stelei multiculturale

Clujul, în lumina stelei multiculturale

Multiculturalismul rămâne una din nuanțele aparte ale orașului Cluj-Napoca, devenind în timp o stare de normalitate, tocmai de aceea o consemnăm a fi și o stea de referință a urbei. Cu rădăcini adânc înfipte în istorie, acest creuzet de la poalele Feleacului, continuă...

Ziua Internațională a Muzeelor

Ziua Internațională a Muzeelor

Ziua internaţională a muzeelor este celebrată la data de 18 mai, în fiecare an. Peste 270 de muzee şi colecţii muzeale funcționează în cadrul Patriarhiei Române. Ziua Internațională a Muzeelor a fost stabilită de către Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM),...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit luni, 15 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești semestriale de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit în Biserica de la Coroana, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei,...