Târnosirea bisericii din Babţa, Episcopia Maramureșului și Sătmarului

de | aug. 27, 2017

Sâmbătă, 26 august 2017, cu începere de la ora 9,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba târnosirii bisericii cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din  Parohia Babţa, Protopopiatul Carei, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească şi a ţinut un cuvânt de învăţătură despre pilda din pericopa evanghelică a zilei.

 

Slujba de târnosire

Biserica din Babţa, comuna Bogdand, Protopopiatul Carei, judeţul Satu Mare, a fost ridicată în perioada 2010-2012, din cărămidă, pe fundaţie de beton, având dimensiunile de 30 m x 10 m, în timpul păstoririi preotului Valentin Marius Bota. Piatra de temelie a fost pusă de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, în prezenţa întregului sat, într-o zi din Postul Mare.

Până la construirea acestei biserici, Parohia Babţa a mai avut două biserici din lemn: una construită în 1815, pe vremea când satul era depopulat, demolată mai târziu, şi alta construită în 1878.

Actuala biserică şi clopotniţa au fost ridicate între anii 2010-2012, la 2 decembrie 2012 oficiindu-se prima Sfântă Liturghie în noul locaş de închinare. În fiecare an ce a urmat a fost făcută câte o lucrare importantă: în 2013 s-au confecţionat băncile din biserică, în 2014 a fost sculptată şi montată catapeteasma, de meşterul Ştefan Deneş, s-a montat pardoseala de marmură şi s-a introdus încălzirea centrală, în 2015 s-a betonat curtea bisericii şi s-a realizat legătura cu drumul comunal, în 2016-2017 s-a pus piatră ornamentală de Vicea în pridvor de către meşterul Marius Bota. Biserica este pregătită pentru pictură, lucrare care se va executa în anii care vor urma.

Slujba de târnosire a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, cu respectarea întregului tipic al târnosirii bisericilor ortodoxe: punerea Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici şi a Documentului de Sfinţire în piciorul Sfintei Mese, ungerea Sfintei Mese, a exteriorului bisericii, a catapetesmei şi proscomidiarului cu Sfântul şi Marele Mir, punerea icoanelor celor patru Sfinţi Evanghelişti în cele patru colţuri ale Sfintei Mese şi rostirea rugăciunilor slujbei de sfinţire. Sfânta Masă este cel mai sfânt loc de pe pământ.

Sfânta Liturghie Arhierească

După încheierea Slujbei de târnosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în pridvorul bisericii, înconjurat de un sobor de 35 de preoţi, între care Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial, pr. Florian Ioan Mocan, protopop de Carei, pr. Mihai Chira, protopop de Vişeu, pr. Marian Crainic, proin-protopop de Carei, pr. Vasile Botiş de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, preoţi ai parohiilor învecinate din protopopiatele Chioar şi Carei, Parohia Babţa fiind situată în Ţara Codrului, la confluenţa judeţelor Satu Mare şi Maramureş.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de Muzică Psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, şi corul de copii din sat, dirijat de Daniela Dragoş.

Mulţimea de credincioşi, peste 1.000, a venit de pe meleagurile parohiilor vecine, împreună cu preoţii lor, deşi a fost o zi lucrătoare. Între credincioşi, deputatul Octavian Petric din Parlamentul României şi membru în Adunarea Naţională Bisericească, primarul Aurel Bojan al comunei Bogdand.

Cuvântul de învăţătură

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a prezentat credincioşilor mai multe sfaturi duhovniceşti, pornind de la Evanghelia zilei, a vindecării celor doi orbi.

„Mântuitorul le-a redat vederea celor doi orbi şi, odată cu vederea fizică, prin care noi vedem minunile materiale ale Creaţiei, le-a redat ochii minţii, şi au mers după Hristos, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Deci vederea nu le-a fost redată întâmplător, ci în aşa fel încât mulţimea să vadă şi să slăvească pe Dumnezeu. Să vadă ce face un om cu darul vederii. Cu darul suprem pe care ni l-a dăruit Dumnezeu. Să reţinem că cei doi orbi din Evanghelia de azi n-au luat-o într-o direcţie în care i-ar fi atras lumea, ci au fost chemaţi şi au urmat pe Hristos, însemnând că n-au primit în mod gratuit darul vederii, ci minunea pe care a făcut-o Mântuitorul a fost realizată ca să vadă şi ceilalţi oameni, că, iată, având doi ochi trebuie să alegem grâul de neghină, adevărul de minciună, lumina de întuneric şi să optăm pentru adevăr, pentru calea care este Hristos: Calea, Adevărul şi Viaţa”, a concluzionat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Din păcate, lumea în care trăim priveşte printr-o oglindă care distorsionează imaginea reală:

„Acum lumea în care trăim este plină de imagini false, a spus întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului. Este plină de idoli lumea în care suntem. Este plină de lucruri rele şi întunecate. Acestea sunt marile capcane pentru copiii şi pentru tineret. Noi suntem maturi şi ştim să alegem grâul de neghină, dar tinerii sunt otrăviţi în fiecare zi cu mărfuri ambalate frumos, care sunt otrăvitoare şi ucigătoare de suflet. De la moartea albă, de la droguri până la toate imaginile cu care este agresată societatea de astăzi. N-auzi numai lucruri rele. Numai ştiri rele. Numai Biserica mai aduce ştiri bune pentru oameni. Numai Biserica mai vorbeşte frumos şi are un limbaj sacru, pentru că limbajul nostru este luat din Scripturi. Numai în Biserică mai auzim cuvinte frumoase. S-a degradat societatea parcă ireversibil”, a conchis, cu durere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Distincţii

În semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi  „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Babţa, Protopopiatul Carei, preotul paroh Valentin Bota a fost distins cu titlul de iconom stavrofor, având dreptul de a purta brâu roşu şi Sfânta Cruce.

De asemenea, au primit diplome de vrednicie pentru contribuţia adusă

la înnoirea şi împodobirea bisericii, primarul Aurel Bojan al comunei Bogdand, epitropul Vasile Mare, Consiliul Parohial, Veronica Pop, membră a Comitetului de Femei, Vasile Oegar, constructorul bisericii, artistul în piatră Marius Bota, coordonatoarea corului de copii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Daniela Dragoş, Corul de copii al bisericii şi binefăcătorul Ioan Pop.

Preotul paroh Valentin Bota a mulţumit pentru distincţia primită şi a oferit în dar Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, pentru Muzeul Episcopiei.

xxx

În apropiere de biserică a fost amenajată şi finisată clădirea fostului C.A.P., care va deveni centru de asistenţă pentru persoane vârstnice, care va fi dată în funcţiune peste câteva luni.

 

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...