Târnosirea bisericii din Băița Băii, protopopiatul Baia Mare

de | oct. 29, 2017

Duminică, 29 octombrie 2017, cu începere de la ora 9,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Băiţa Băii, Protopopiatul Baia Mare, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

 Slujba de târnosire

Ca urmare a unor ample lucrări de renovare interioară şi exterioară a bisericii, efectuate în ultimii trei ani, de când paroh este preotul Bogdan Constantin Miclăuş, s-a impus târnosirea bisericii după noile reguli şi exigenţe ale Bisericii Ortodoxe.

Dintre lucrările efectuate amintim, printre altele, reorganizarea Sfântului Altar, prin zidirea Sfintei Mese, a Proscomidiarului, înlocuirea vechiului iconostas şi pictarea icoanelor de pe el de către preotul paroh, care este şi pictor bisericesc, înlocuirea ferestrelor şi geamurilor şi repararea exterioară a sfântului locaş de închinare. Toate lucrările au fost efectuate sub purtarea de grijă a preotului paroh Bogdan Constantin Miclăuş, alături de membrii Consiliului Parohial, epitrop Dorin Pop, cu sprijinul substanţial al credincioşilor, dar şi al autorităţilor locale şi centrale.

Hramul bisericii este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Târnosire a fost făcută după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe, cu punerea Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici în piciorul Sfintei Mese şi a Documentului de Sfinţire, a icoanelor celor patru Sfinţi Evanghelişti în cele patru colţuri ale Sfintei Mese şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir.

A fost uns cu Sfântul şi Marele Mir exteriorul bisericii, precum şi iconostasul din lemn masiv, frumos sculptat.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

În continuarea slujbei de târnosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de o parte a Coralei „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dirijor Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, şi corul bisericii din Băiţa Băii, condus de preoteasa Anca Miclăuş.

Între credincioşii de seamă prezenţi la Sfânta Liturghie s-au aflat Vasile Moldovan,  prefectul judeţului Maramureş, primarul Anton Ardelean din Tăuţii Măgherăuş, şefi de instituţii judeţene şi locale.

Cuvântul de învăţătură

Un cuprinzător şi lămuritor cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la Evanghelia Duminicii, a învierii fiicei lui Iair, cuvânt prin care Preasfinţia Sa a plasat pericopa evanghelică în contextul cronologic al evenimentelor descrise de Sfântul Evanghelist Luca în capitolul 8 al Evangheliei sale.

„Minunile pe care le-a săvârşit Mântuitorul cu învierile din morţi sunt o întărire a credinţei noastre că dincolo nu este întunericul şi neantul, dincolo este viaţa veşnică împreună cu Hristos, Pentru cei ce au crezut în Hristos. Dumnezeu nu constrânge pe nimeni şi nu obligă” a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Nu există suferinţă pe pământ pe care Hristos Mântuitorul nu o poate vindeca prin rugăciunile preoţilor din bisericile noastre, prin rugăciunile credincioşilor:

„Să ne ajute Dumnezeu ca din minunile pe care le-am auzit astăzi să tragem învăţăminte pentru viaţa noastră, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Să înţelegem că Mântuitorul în orice dramă am fi, în orice situaţie dificilă am fi, este aproape de noi. Să avem credinţă că orice boală şi orice suferinţă poate să fie vindecată. Îi cerinţă, îi rugăciune. Să avem conştiinţa că Hristos a lăsat în Biserică, apostolilor şi Bisericii Sale, care este cerul pe pământ, care este Împărăţia lui Dumnezeu pe pământ, Biserica lui Dumnezeu, a lăsat puterea de a lega şi a dezlega şi de a face minuni, şi de a vindeca. Şi de a alina. Şi de a îndruma. A lăsat această putere în Biserică pentru preoţii sfinţiţi, care sunt luaţi din popor şi aşezaţi în faţa poporului pentru popor. Pentru luminarea şi mântuirea şi îndrumarea poporului. Şi că în Biserică este cu putinţă orice minune, ca pe vremea Mântuitorului.”

Parastas după Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian

După încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un parastas după Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, cum s-au făcut în toate bisericile de mir şi de mănăstire în această duminică, deoarece pe 30 octombrie se împlineşte un an de la trecerea sa în veşnicie. Cu această ocazie a fost pomenit şi fostul paroh al acestei biserici, Pr. Dumitru Coltan, de la a cărui plecare din lumea pământească se împlinesc 9 ani.

Distincţii pentru cei merituoşi

Pentru întreg efortul depus în cei trei ani de când este paroh în Băiţa Băii, preotul Bogdan Constantin Miclăuş a fost hirotesit ca stavrofor de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.

Diplome de vrednicie au fost înmânate Consiliului Parohial, prefectului Vasile Moldovan, preşedintelui Consiliului Judeţean, Gabriel Valer Zetea și primarului Anton Ardelean din Tăuţii Măgherăuş.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană a Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

 

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Șieu Sfântu

Sfințirea capelei mortuare din Șieu Sfântu

Luni, 27 noiembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu Sfântu, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...

Resfințirea Bisericii „Sfântul Ioan Teologul” din Lunca Ilvei

Resfințirea Bisericii „Sfântul Ioan Teologul” din Lunca Ilvei

În Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat – Păzirea poruncilor), 26 noiembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din...

Zilele Hramului în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

Zilele Hramului în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

În perioada 25 – 28 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, este prezent, la invitația Preasfințitului Părinte Macarie, în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, cu prilejul...