Târnosirea bisericii din Berchezoaia

de | oct. 13, 2024

Duminică, 13 octombrie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Berchezoaia, Protopopiatul Chioar, unde a târnosit biserica, a binecuvântat noile lucrări efectuate și a slujit Sfânta Liturghie. 

O nouă și frumoasă Cruce a fost ridicată spre închinare celor ce trec pe cale la intrarea în satul Berchezoaia, o cale a excursioniștilor doresc să viziteze Cetatea Chioarului sau a Țării de Piatră, cetate de la care își trage numele ținutul Chioarului, Țara Chioarului, care a cuprins, începând de la mijlocul secolului al XIV-lea, timp de circa 300 de ani, în jur de 50 de localități din zona adiacentă Băii Mari. Sat, deci, învecinat cu Cetatea Chioarului, de la care au mai rămas doar pietrele dintr-un zid al ei, Berchezoaia este o localitate de deal cu mulți pomi fructiferi și oameni foarte harnici, puțin depopulat datorită vremurilor pe care le trăim. Aici, deci pe principalul drum de intrare în sat, credincioșii și preotul lor au ridicat o cruce spre slava și mărirea lui Dumnezeu, care a fost sfințită azi de Întâistătătorul Eparhiei Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. 

În drum spre biserică, o altă oprire a fost făcută la capela de cimitir a localității, care se află în cimitirul satului, nou construită în cadrul proiectului eparhial „Nicio parohie fără capelă mortuară sau de cimitir”, lansat în urmă cu circa patru ani. O altă clădire binecuvântată de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a fost lumânărarul, adică locul pentru aprinderea lumânărilor pentru pomenirea celor vii și a celor adormiți în Domnul, care este amplasat în curtea bisericii, în apropierea clădirii locașului de închinare. 

Biserica nou târnosită și-a păstrat vechiul hram, „Sfinții Împărați întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa Elena”, iar Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a pus-o sub ocrotirea celui de al doilea hram, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care a fost hramul vechii biserici ce a ars.

Din soborul liturghisitor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar eparhial administrativ onorific, fiu al satului, Pr. Ciprian Eugen Coza, protopopul Chioarului, Pr. Ioan Vasile Gheduț, paroh, Pr. Teodor Florean, fostul preot din Ardusat, Pr. Ioan Claudiu Pop, din Ciolt, Pr. Ioan George Kraiciuc din Remecioara, Pr. Călin Lupțe din Hovrila, Pr. Alin Sergiu Coman din Remetea Chioarului, Pr. Dan Gabriel din Posta, Pr. Ciprian Paul Surduc din Berchez, Pr. Gheorghe Știrb din Spâia, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la chinonic a interpretat o priceasnă elevul Paul Coza.

Între credincioși s-au aflat primarul Ioan Ovidiu Petrică al comunei Remetea Chioarului și fostul subprefect Fiorela Chilat. 

Cuvântul de învățătură rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin referitor la Pilda semănătorului s-a referit la simbolistica acestei pericope. 

„Mântuitorul aseamănă inima omului cu pământul și deslușește taina rodirii cuvântului lui Dumnezeu. Pilda se numește a semănătorului, dar cred că ar trebui să fie numită a seminței și a pământului, pentru că semănătorul este Dumnezeu, se înțelege, și sămânța este cuvântul Său, iar pământul în care este aruncată sămânța cuvântului lui Dumnezeu este inima omului și, deci, am putea să socotim că pământul are o problemă. Nici semănătorul, nici sămânța… Ne putem fiecare analiza, ne putem face un examen ce fel de pământ suntem.” 

Pentru slujirea timp de 33 de ani în această parohie și pentru buna chivernisire a ei, preotul paroh Ioan Vasile Gheduț a fost ridicat la treapta de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta sfânta Cruce, primarul Ioan Ovidiu Petrică al comunei Remetea Chioarului a fost distins cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” pentru laici, medalie cu care a fost distins și întreg Consiliu Parohial. Diploma de vrednicie a fost acordat Comitetului Parohial.

Părintele paroh a dăruit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin o bederniță frumos lucrată cu Sfinții Împărați întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa Elena și un coș 5cu flori și adus cuvenitele cuvinte de mulțumire tuturor.

AUTOR: Andrei Fărcaș | redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

FOTO: Arhid. Vasile Pop | consilier eparhial pentru protocol

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mânăstirii Strâmtura

Hramul Mânăstirii Strâmtura

Luni, 14 octombrie 2024, de sărbătoarea închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea Strâmtura, Protopopiatul Sighet, județul Maramureș, cu ocazia hramului așezământului monahal....

Târnosirea bisericii din Finteușu Mic

Târnosirea bisericii din Finteușu Mic

Duminică, 29 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Slujba de târnosire a bisericii și Sfânta Liturghie Arhierească în parohia Finteușu Mic. Cu ocazia noii târnosiri, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a...

Început de an școlar la Seminarul Teologic din Baia Mare

Început de an școlar la Seminarul Teologic din Baia Mare

Elevii Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare și-au început anul școlar, așa cum o fac de peste trei decenii, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, săvârșită de un sobor de...