Târnosirea bisericii din Berinţa

de | iul. 4, 2016

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat duminică, 3 iulie 2016, slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Parohia Berinţa, Protopopiatul Lăpuş, în fruntea unui sobor de 25 de preoţi şi diaconi și a protopopului de Lăpuş, pr. Florin Stan.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită pe o scenă montată în faţa bisericii, iar răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi. În cuvântul de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul s-a referit la pericopa evanghelică vorbindu-le credincioșilor despre cinstirea Sfinţilor Români.

Pentru tot ce a făcut timp de 36 de ani în această parohie, preotului paroh stavrofor Viorel Nechita i-a fost înmânată Gramata Episcopală. Au primit Diplome de vrednicie membrii Consiliului Parohial, prim-corator ing. Grigore David, cântăreţul Cornel Cosma, dar şi Academicianul şi scriitorul Augustin Buzura şi arhitectul Gheorghe Hereş, fii ai satului. Cu ocazia târnosirii, PS Iustin Sigheteanul a dat şi al doilea hram al bisericii, „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanu”.

 

Biserica din Berinţa, zidită din cărămidă, între 1928-1930, prin jertfelnicia credincioşilor din sat, a fost sfinţită la 20 iulie 1932, de episcopul de vrednică amintire Nicolae Ivan al Vadului, Feleacului şi Clujului, în vremea protopopului ortodox al Băii Mari, Alexiu Latiş, preot paroh fiind Gheorghe Gheţie. Cu toate acestea, în piciorul Sfintei Mese nu s-au găsit Moaşte de Sfinţi Mucenici. Drept urmare, Sfântul Altar a fost reorganizat, Sfânta Masă a fost făcută după noile cerinţe de dăinuire, ce înseamnă zidire din cărămidă, capac din marmură, sfinţi mucenici gravaţi în marmură, tub de inox pentru documentul de zidire şi Sfintele Moaşte, chivot nou şi punerea unei Sfinte Cruci în Sfântul Altar, iar târnosirea a fost făcută după toată rânduiala Bisericii de Răsărit, cu punerea de Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici în piciorul Sfintei Mese, a icoanelor celor patru evanghelişti în cele patru colţuri ale Sfintei Mese, ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită.  De-a lungul timpului s-au făcut lucrări de renovare şi întreţinere. În anul 2004, cu binecuvântarea PS Iustin Sigheteanul, s-au început mai multe lucrări: printre care repictarea bisericii și construirea unui pridvor cu balcon, după proiectul arhitectului Gheorghe Hereş din Iaşi, fiu al satului şi al preotului ctitor Gheorghe Hereş.

Andrei Fărcaş, corespondent Radio Renașterea în Episcopia Maramureșului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...