Târnosirea bisericii din localitatea sălăjeană Sântămărie

de | oct. 2, 2017

Duminică, 1 octombrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu, episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Sântămărie, filie a Parohiei Bercea, din Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în prezența unui număr mare de credincioși. După sfințirea locașului de cult, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.

La finalul Liturghiei, Preasfinția Sa a acordat părintelui paroh Sorin-Marius Gușet o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii. La rândul său, parohul a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a dăruit un set de dichero-tricher.

Datele istorice cu privire la această localitate sunt foarte reduse, datorită faptului că acest sat este unul mic şi izolat. Biserica din Sântămărie a fost ridicată în anul 1857, din contribuţia credincioşilor, după cum reiese din inscripţia de deasupra uşii. Aceasta este construită din lemn, în formă de navă, având fundaţie din piatră şi fiind acoperită cu tablă. În anul 2007, la împlinirea a 150 de ani de la edificarea locașului de cult, în acest sat, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoţi.

Lucrările la vechea biserică au fost demarate odată cu numirea părintelui Sorin-Marius Guşet în această localitate, respectiv în luna august a anului 1999. Sub păstorirea sa au fost  derulate o serie de lucrări ce au vizat înfrumusețarea locașului de cult. Astfel, în interior, biserica a fost tencuită, pe pereți au fost aplicate picturi imprimate pe pânză, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost placată cu parchet melaminat, s-a făcut instalația electrică, baza pereților a fost îmbrăcată în lambriuri, s-au montat geamurile, ușile de acces, candelabrele și aplicele, s-au confecționat bănci, strane și un tetrapod, precum și mobilierul bisericesc. În exterior, pereții locașului de cult au fost tencuiți, vopsiți și pictați în tehnica tempera, s-au reparat acoperișul și turnul bisericii, în jurul locașului de cult s-a amenajat un trotuar și a fost construit un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...