Târnosirea bisericii din localitatea Vârteșca

de | sept. 17, 2017

Duminică, 17 septembrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Vârteșca, filie a Parohiei Zalha, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în prezența unui număr mare de credincioși. După sfințirea locașului de cult, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie,fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Saa acordat Preacucernicului Părinte paroh Marin Loloș o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest locaș de cult.La rândulsău, PreacucerniculPărinteparohMarin Loloș a mulțumitPreasfințituluiPărintePetroniupentruprezențășii-a dăruit o icoană cu MaicaDomnului.

Satul Vârteșca este aşezat în partea de est a județului Sălaj, în zona de trecere dintre Carpații Orientali și Munții Apuseni și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Zalha, fiind atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1913. În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că a existat o bisericuță de lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli”, construită în jurul anului 1700. Aceasta a fostadusă în satul Vârteșca, în anul 1926, din Parohia Hășmaș,în urma unei vizite pastorale efectuate de către Episcopul Iuliu Hossu, în data de 24 iunie 1926, pentru a fi de folos puținelor familii din această zonă.

Șematismul Eparhiei de Cluj-Gherla, din anul 1947, menționează ca an al reconstrucției locașului de cult din localitatea Vârteșca anul 1927, acesta fiind pus sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae. De-a lungul timpului, biserica a fost reparată în mai multe rânduri, ultima și cea mai importantă lucrare fiind realizată în anul 1955, de către Augustin Ciubăncan. Astfel,pesteacoperișul care era din șindrilă s-a pustablă, iarperețiiau fosttencuițiatâtîn exterior,câtșiîn interior. În acest locaș de cult s-a slujit până în ziua de 14 septembrie 2010, când, datorită unui incendiu, acesta a ars în totalitate. În perioada imediat următoare, puținele familii, dar foarte inimoase, alături de Preacucernicul Părinte Ioan Greblă și ajutate de alți binefăcători, au demarat lucrările de edificarea unei noi biserici de zid, pe locul celei vechi.

După venirea vrednicului preot Marin Loloș în această localitate, respectiv în anul 2014, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia bunilor credincioşi, s-au realizat următoarele lucrări: în interior, locașul de cult a fost tencuit, pe pereți au fost aplicate picturi imprimate pe pânză, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost placată cu parchet melaminat, s-a făcut instalația electrică, a fost realizat sistemul de încălzire pe curent, s-au montat geamurile, ușile de acces, candelabrele și aplicele, Sfânta Masă a fost placată cu marmură, s-au confecționat bănci, strane și un tetrapod, precum și mobilierul bisericesc. În exterior, pereții bisericii au fost tencuiți cu tencuială minerală, s-a făcut acoperișul din tablă de aluminiu, în jurul locașului de cult s-a amenajat un trotuar, a fost ridicat gardul de împrejmuire al bisericii, a fost edificată o copertină la intrarea în locașul de cult, au fost înălțate două troițe și a fost construit un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

În ziua de cinstire a Sfintei Mari Mucenițe Varvara, luni, 4 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la biserica din subteranul Salinei Ocna Dej, cu...