Târnosirea bisericii din Micula Nouă, Episcopia Maramureșului și Sătmarului

de | aug. 25, 2019 | Actualitatea religioasă, Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Duminică, 25 august 2019, duminica a X-a după Sfintele Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Micula Nouă, Protopopiatul Satu Mare, unde a târnosit biserica, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură.

Târnosire bisericii

Slujba de târnosire a bisericii din Micula Nouă a fost oficiată după toate regulile Bisericii Ortodoxe, pentru ca să devină cu adevărat un locaş sfânt. Sfânta Masă a fost zidită din cărămidă specială, iar tabla Sfintei Mese este realizată din marmură. Astfel, în piciorul Sfintei Mese au fost puse Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici împeună cu Documentul de Sfinţire, aşezate în tub din oţel inoxidabil, care, la rândul lui, a fost pus în nisip foarte uscat, peste care a fost turnată ceară topită. Sfânta Masă a fost spălată cu aghiasmă şi apă de trandafiri, unsă cu Sfântul şi Marele Mir, iar în cele patru colţuri au fost aşezate, în ceară topită, icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti: Matei, Marcu, Luca şi Ioan, gravate în marmură şi fixate tot cu  ceară topită, astfel ca să ţină atât cât va ţine Sfânta Masă. Biserica a fost miruită cu Sfântul şi Marele Mir atât în exterior, cât şi pictura din interior şi Sfântul Altar, proscomidiarul şi icoanele de pe catapeteasmă, fiecare în parte. Au fost rostite după tipic toate Sfintele rugăciuni de sfinţire, în picioare şi în genunchi, după rânduială. Hramul bisericii este „Adormirea Maicii Domnului”.

Slujba de târnosire a fost necesară, deoarece a fost reorganizat Sfântul Altar după noile rânduieli, pentru ca oficierea slujbelor pe care le face preotul să se realizeze cât mai ergonomic, fără diferenţă de nivel între Sfânta Masă şi restul Sfântului Altar, mărimea Sfintei Mese a fost regândită după noile reguli, pentru ca să rămână spaţiu mai mult pentru soboare mai numeroase, cum se întâlnesc la hramuri. Apoi, tot de la 1 mai 2012, de când preotul Marian Miclăuş păstoreşte aici,până în prezent, s-au realizat lucrări la întreaga biserică: a fostrenovat exteriorul, s-a achiziţionat un iconostas nou şi a fost împodobit cu pictură, s-a realizat pictarea interioră a bisericii în tehnica tempera, de către pictoriiMarius Cioran şi Daniel Butnar, au fost achiziţionate candelabre noi, cărora li s-au adăugat alte lucrări în interiorul bisericii şi exteriorul ei, la curtea împrejmuitoare etc.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din soborul slujitor de 8 preoţi şi 4 diaconi au făcut parte Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Ioan Pop, fost paroh în Micula Nouă, Pr. Gheorghe Chiş, pensionar, Pr. Marian Miclăuş, parohul actual din Micula Nouă,  preoţi invitaţi din parohiile învecinate.

Comunitatea credincioşilor ortodocşi din Micula Nouă este mică, sub 100 de persoane, dar cu toate acestea, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, au făcut din imposibil posibil, ceea ce au realizat aici fiind un mare miracol, egal cu acela al zidirii bisericii din nou, semn că au un preot bun, care este şi profesor de religie, ale cărui rugăciuni sunt puternice şi primite de Dumnezeu.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înfiinţat şi dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Între credincioşi s-a aflat primarul Doboş Istvan, care a făcut oficiul de primire a Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi Iacob Lung, secretarul Primăriei comunei Micula.

O notă aparte a fost sosirea procesiunii din localitatea Poienile de sub Munte, însoţită de Mihai Longa, cu băieţi şi fete îmbrăcaţi în frumoase costume populare ucrainene, care au interpretat pricesnele care se cântă în asemenea situaţii.

Cuvântul de învăţătură

Un impresionant cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, a vindecării fiului lunatic.

„În fiecare duminică primim câte un mesajde la Sfânta Biserică, ce ne vine din pericopa evanghelică duminicală, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Pericopa evanghelică ce s-a citit astăzi este luată de la Sfântul Evanghelist Matei, din capitolul XVII şi ne vorbeşte despre vindecarea unui copil lunatic. Adică, un copil ce avea un duh necurat ce îl stăpânea. Minunea vindecării acestui copil este aşezată imediat după o altă mare minune pe care a săvârşit-o Mântuitorul, de data aceasta, cu Sine, şi anume minunea Schimbării la Faţă în Muntele Taborului.”

După aceea, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a oprit asupra învăţăturilor pe care trebuie să le desprindem din această pericopă evanghelică, cu trimiterela secularizarea lumii de azi, în carepoporul se înstrăinează de Dumnezeu şi se îndepărtează de El.

„Aceasta ne arată în ce prăpastie a căzut lumea aceasta, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Are duh mut şi surd, ca şi copilul. Nu mai vorbeşte despre Dumnezeu, făcătorul Cerului şi al Pământului şi nu mai vrea să audă cuvintele Lui. Şi nu mai zice, ca o rugăciune şi ca o recunoaştere a puterii lui Dumnezeu: Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru? Tu eşti Dumnezeu Care faci minuni.Cea mai mare parte a lumii de azi are acest duh în care nu vorbeşte despre Dumnezeu şi nu mai ascultă cuvintele lui Dumnezeu. Şi rupe legătura cu Cerul. Şi este în pericol tineretul nostru. Este în pericol familia, este în pericol normalitatea, este în pericol credinţa noastră. Biserica lui Hristos nu este în pericol. Toţi se luptă cu Biserica să O distrugă. A spus Mântuitorul: voi întemeia Biserica şi porţile iadului nu o vor birui. Că Biserica nu e a oamenilor. Oamenii pot greşi. Slujitorii pot greşi. Biserica este a lui Hristos şi a lui Dumnezeu. Şi nu o pot ei învinge, oricâţi oameni ar încerca să O distrugă. Ea va rămânea stâlp şi temelia adevărului, corabia de mântuire. Dar suntem îngrijoraţi şi trebuie să ne rugăm ca tatăl copilului: Doamne, credem că poţi să ne mântuieşti casa şi familia, şi copiii, care se înstrăinează, care nu mai vor să vorbească despre Dumnezeu, nu mai vor să audă despre Dumnezeu, îi chemăm la biserică şi nu vin, le vorbim despre Dumnezeu şi nu ascultă. Până vine necazul, până vine nenorocirea, până vine drama, până vine moartea. Şi atunci cine suferă? Tot părinţii. Tot ei sunt cu inima zrobită şi înfrântă. De aceea, să ne rugăm cu credinţă, cu toată credinţa noastră pe care o avem. Să ne ajute Dumnezeu să ne salvăm familia, comunitatea, biserica. Biserica, Dumnezeu în Treime, Maica Domnului şi Sfinţii, aceştia sunt salvarea noastră. Fără ei, noi, poporul român,n-am fi existat de 2000 de ani”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Distincţii

În Anul Omagial al Satului Românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari, pentru tot ce a făcut în cei şapte ani de păstorire în această comunitate cu nici o sută de credincioşi, cu o comunitate mică şi o lucrare mare, părintele profesor Marian Miclăuş a fost hirotesit întru stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce. Consiliul Parohial şi Comitetul Parohial au fost distinşi cu Gramata Episcopală şi Diplomă de Vrednicie.

Primarul Doboş Istvan a fost distins cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” şi Gramata Episcopală care o însoţeşte, pentru asfaltarea drumului comunal, iar Consiliul Local al comunei Micula a fost distins cu Gramata Episcopală.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a promit în dar din partea credincioşilor o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos, pictată la o mănăstire din Moldova, care va îmbogăţi Muzeul Episcopiei.

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Biseicii Noastre”