Târnosirea bisericii din Moara Borşii, Protopopiatul Satu Mare

de | apr. 20, 2016

Miercuri, 20 aprilie 2016, de la ora 15,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Moara Borşii, Protopopiatul Satu Mare.

Întâmpinarea ierarhului şi slujba de târnosire

În frumoase costume codreneşti l-au întâmpinat credincioşii, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi, pe PS Iustin Sigheteanul la sosirea în curtea bisericii din Moara Borşii, unde urma să săvârşească târnosirea bisericii. Din sobor au făcut parte pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial, preotul ctitor Daniel Nelu Chira, protos. Gherontie, stareţul Mănăstirii Măriuş, preotul Vasile Ioan Istrat, care va sluji ca paroh în această biserică.

Slujba de târnosire a avut solemnitatea deosebită, dată de importanţa  momentului, când în piciorul Sfintei Mese au fost puse moaşte ale Sfinţilor Martiri de la Niculiţel şi biserica a fost unsă cu Sfântul şi Marele Mir, atât în afară, cât şi înăuntru, cu rugăciuni rostite de Arhiereu şi preoţi în genunchi, ca Harul lui Dumnezeu să se coboare peste acest loc de rugăciune şi închinare şi să-l sfinţească. .

O biserică cu o istorie aparte

Istoria bisericii din Moara Borşii, fostă filie a bisericii din Crucişor, este demnă de a fi menţionată pentru toţi credincioşii. Ea s-a născut din dorinţa enoriaşilor de a avea preot slujitor în fiecare duminică şi sărbătoare, un preot al lor, care să le fie sfătuitor. Şi fiindcă biserica lor a fost pierdută în instanţă, în vafoarea câtorva familii de greco-catolici, deşi ortodocşii sunt cu mult mai mulţi, iar biserica pierdută a fost construită de moşii şi strămoşii lor, s-au hotărât să-şi facă biserică nouă.

Pe terenul donat de credincioşi, la sfârşit de septembrie, a fost turnată fundaţia, iar biserica propriu-zisă a fost ridicată în această primăvară, într-o lună de zile! Practic, vorbim de o biserică din lemn înălţată în doar 30 de zile de meşteri din Munţii Apuseni.

Şi cum dorinţa credincioşilor ca să aibă preot în sat de Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului a fost mare, P.S. Iustin Sigheteanul a târnosit biserica de îndată ce ea a fost terminată, plus că a numit un preot paroh tânăr, care să fie de mângâiere credincioşilor.

Biserica are trei hramuri: Sfânta Treime, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, al cărui an comemorativ este 2016. Aceasta este prima biserică din Episcopie care are hramul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

La slujba de târnosire au luat parte Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, deputatul Octavian Petric, Florinel Andreica, primarul comunei Crucişor, Romi Coza, viceprimarul comunei, Aurelia Fedorca, primarul din Negreşti Oaş, membri ai Consiliului Local, binefăcători şi ctitori ai sfântului locaş.

Liturghia Darurilor înainte Sfinţite

După slujba de târnosire, P.S. Iustin Sigheteanul a oficiat, de la ora 16,00, Liturghia Darurilor înainte Sfinţite, în sobor de 21 de preoţi şi diaconi.

Într-un cuprinzător cuvânt de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul a remarcat efortul deosebit pe care l-au făcut credincioşii din această cea mai tânără parohie din Eparhie de a-şi ridica propria biserică într-un timp atât de scurt, cum numai cu ajutorul lui Dumnezeu se poate face. De fapt, nu credincioşii ridică biserica, ci Dumnezeu a zideşte prin mâinile lor, le-a explicat Arhiereul. Este semn că creştinii ortodocşi de aici ştiu să cinstească cele sfinte, ştiu să aibă frică de Dumnezeu şi să se roage cu lacrimi atunci este nevoie. Şi au beneficiat de un păstor care a fost alături de ei mereu, atât la bine, cât şi la greu. „Părintele Daniel-Nelu a trăit o umilinţă şi a venit apoi o biruinţă”, a spus Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, referindu-se la bucuria ridicării sfintei biserici.

Distincţii de vrednicie

La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul ctitor Daniel-Nelu Chira a fost ridicat la rangul de stavrofor, iar toţi cei care au ajutat la realizarea sfântului locaş, prin donaţii diferite şi cu bani, unii chiar foarte din străinătate, au primit diplome de vrednicie şi apreciere din partea Ierarhului.

În încheiere, a fost instalat noul preot paroh Vasile Ioan Istrat, căruia i s-au conferit de către P.S. Iustin Sigheteanul însemnele demnităţii preoţeşti, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, precum şi cheile bisericii şi îndemnul ca să fie primul care intră în sfânta biserică şi ultimul care iese.

În concluzie, o zi din Sfântul şi Marele Post al Învierii Domnului a fost, la Moara Borşii, din Ţara Codrului, Protopopiatul Satu Mare, nu o zi obişnuită de nevoinţe, ci o zi de mare sărbătoare, în care o înfrângere primită prin judecata unei instanţe a fost transformată într-o mare victorie, spre slava lui Dumnezeu.

Andrei Fărcaş

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA