Târnosirea bisericii din parohia maramureșeană Baba

de | aug. 28, 2017

Duminică, 28 august 2017, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din parohia Baba, Protopopiatul Lăpuş.

După oficierea slujbei de târnosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit Sfânta Liturghie pe o scenă amplasată în curtea bisericii, înconjurat de un sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi, din parohiile protoieriei. Din sobor au făcut parte arhim. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretarul Protopopiatului, arhim. Gavriil Burzo, duhovnicul Mănăstirii Breaza, protos. Ioel Nicoară, stareţul Mănăstirii Dealu Mare și preoţi din parohiile protopopiatului şi din afara lui. Răspunsurile la Sfânta Liturghie şi la slujba de târnosire au fost date de Grupul de Muzică Psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. Mulţimea de credincioşi, veniţi din Ţara Lăpuşului şi de pe Valea Someşului, în frumoase costume populare a cunoscut o trăire duhovnicească aparte, emoţionantă, în timpul sfintelor rugăciuni.

Pornind de la Evanghelia Duminicii, a tânărului bogat, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuprinzător şi bogat cuvânt de învăţătură,

Târnosirea bisericii din parohia maramureșeană Baba„Este foarte important să înţelegem că Dumnezeu este aproape de toţi oamenii. Mântuitorul a fost aproape şi de cei buni, şi de cei răi. A intrat şi în categoria aristocraţiei poporului iudeu, şi a primit la El şi farisei, şi cărturari. Unii chiar şi-au schimbat viaţa. Mântuitorul a schimbat viaţa oamenilor. A mângâiat, a iertat, a binecuvântat, a salvat. Iar acolo unde a găsit credinţă, chiar şi în afara poporului lui Israil, a preţuit-o mult.”

 

  Preotul paroh Radu Man ridicat la rangul de iconom stavrofor

Preotul paroh Radu Man a fost distins de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu titlul de iconom stavrofor, în semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Baba, Protopopiatul Lăpuş.

Diplome de Vrednicie au mai primit primarul Gavril Ropan al comunei Coroieni, foştii primi epitropi Vasile Lazăr, Ionuc Both, Ionuc Mada, Viorel Mihiş, consilierii bisericeşti, pictorul Alin Iuga, cântăreţul bisericesc Dan Ionel Todoran, paraclisierul Liviu Mada şi binefăcătorii Liviu Mihiş, Mircea Todoran şi Iulian Lovaş.Preotul paroh Radu Man a mulţumit Părintelui Episcop Iustin pentru prezenţă şi efortul făcut şi dăruit o icoană a Mântuitorului.

Biserica din Parohia Baba are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi a fost zidită în anul 1905, din cărămidă, cu ziduri groase de o jumătate de metru.  Biserica a fost refăcută de Pr. Conf. Univ. Dr. Dorel Man, între 1980-1981, când era paroh în Baba.

Din anul 1990, paroh este preotul Radu Man, care, din anul 2009, a început renovarea şi consolidarea bisericii. În 2013 a fost împodobit locașul de cult cu un iconostas nou, din lemn de stejar de sculptorul local Viorel Mihiş. Datorită degradării avansate, s-a refăcut pictura în întregime, în tehnica frescă, s-au pictat şi cele icoanele de pe catapeteasma nouă, autor pictorul Alin Iuga din Beclean, recepţia fiind realizată în 2015.

Baba este o localitate străveche, fiind consemnată ca existând pe la anul 1357. Este aşezată la marginea Ţării Lăpuşului, nu departe de Gâlgău, şi a aparţinut, pe vremea lui Petru Rareş (1529), de Cetatea Ciceului.

Andrei Fărcaş

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...