Târnosirea bisericii din Parohia Santău, Protopopiatul Carei

de | iul. 7, 2024

Duminică, 7 iulie 2024, a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Santău, Protopopiatul Carei, unde a resfințit biserica parohiei, a binecuvântat noul lumânărar și a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în fruntea unui mare sobor de preoți.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Arhim. Andrei, de la Mănăstirea Căușeni, Republica Moldova, Protos. Visarion Beuka, de la Mănăstirea Scărișoara Nouă, Pr. Florian Mocan, protopopul Careiului, Pr. Marian Crainic, protopop onorific al Careiului, Pr. Valer Pop, secretar protopopesc, Pr. Vasile Perșe, paroh, Pr. Dr. Cristian Boloș din Satu Mare, Pr. Dr. Anin Coste din Tășnad, Pr. Călin Butuza din Carei, Pr. Ștefan Turău din Cehal, Pr. Bogdan Călimaru din Chereușa, Pr. Vlad Marcu din Blaja, Pr. Flaviu Meghișan din Odoreu, Pr. Bogdan Mureșan din Supuru de Sus, Pr. Sebastian de la Mănăstirea Țeghea, Pr. Diodor de la Mănăstirea Căușeni din Republica Moldova, Pr. Ioan Trușcă din Resighea, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

Un vast cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin despre însemnătatea cinstirii Sfinților, despre toți Sfinții și, în special, despre Sfinții Români, între care se află la loc de cinste și Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureș, canonizat în 1992, între primii Sfinți români canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În a doua parte a cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre chemarea primilor Apostoli și despre lumina faptelor bune și mărturisirea lui Hristos.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la Chinonic a cântat grupul de copii ai Ansamblului GESO din Satu Mare, alcătuit de copii din tot județul Satu Mare și instruit de profesorii Georgiana Gordea și Sorin Cioban.

Dintre oficialitățile prezente amintim pe primarul Sergiu Silaghi al comunei Santău, pe secretarul de stat de la mediu Valer Beșeni, pe Ing. Mircea Lețiu, fost membru în Adunarea Națională Bisericească și Adunarea Eparhială,

pe preoții reformați și romano-catolici din localitate.

Cu ocazia acestei resfințiri, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a dăruit și al doilea hram sfântului locaș de închinare: Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș, ocrotitorul Eparhiei Maramureșului și Sătmarului.

După slujba de târnosire, Întâistătătorul locului a binecuvântat noul lumânărar executat din cărămidă în fața bisericii.  

Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a distins pe preotul paroh, care este iconom stavrofor și deținător al altor distincții, cu Ordinul Crucea Justinian Arhiepiscopul pentru clerici, iar pe primarul Sergiu Silaghi, pe viceprimarul Cosmin Chiș, Consiliul Parohial și alți binefăcători și membri ai Consiliului Parohial cu Diploma Anului Omagial: Iuliu Deac, Tiberiu Czier, Viorel Martin, Flaviu Meghișan, Cristian Ostate, Cosmina Murgulescu, Anca Marinescu, Ioan Mihalca, Ioan Uglai, Lorena Raț, Vasile Meghișan și Daniel Meghișan.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii Scărişoara Nouă

Hramul Mănăstirii Scărişoara Nouă

Luni, 24 iunie 2024, de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mânăstirea Scărişoara Nouă și-a serbat hramul. Au slujit, cu această ocazie, trei ierarhi: Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Siluan,...

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Joi, 13 iunie 2024, praznicul Înălțarea Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Baia Mare, a rostit cuvânt de învățătură, după...