Târnosirea bisericii din Româneşti, Protopopiatul Satu Mare

de | iul. 30, 2017

Duminică, 30 iulie 2017, cu începere de la ora 9,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii ortodoxe cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitirie, Izvorâtorul de Mir, din Parohia Româneşti, Protopopiatul Satu Mare.

 

Primire voievodală

De o primire cu totul deosebită a avut parte chiriarhul locului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, la Româneşti. La intrarea în sat a fost aşteptat cu multă bucurie de primarul comunei Medieşu Aurit, Radu Iancu, de prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, de viceprimarul Marian Torok, de primepitropul Ioan Racolţa, de alţi credincioşi şi oficiali.

După sosire, Preasfinţitul Părinte Episcop, împreună cu oficialii, au urcat într-o frumoasă caleaşcă albă, trasă de doi cai negri, cu care au călătorit până în faţa bisericii, unde erau aşteptaţi de mulţimea de credincioşi.

A fost o primire cu adevărat voievodală de care se bucură în satele din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului doar episcopii. Nici o altă oficialitate, judeţeană, naţională sau europeană, nu are parte de o primire cu caleaşcă, precum în epoca voievodală, decât Ierarhii Bisericii Ortodoxe.

 

Slujba de târnosire

Ca  urmare a refacerii Sfântului Altar şi rezidirea Sfintei Mese şi confecţionarea unui proscomidiar nou,  după noile cerinţe, cu materiale de foarte bună calitate, s-a impus târnosirea bisericii, după toate regulile canonice ale Bisericii Ortodoxe, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului. Totodată, la biserică au fost realizate mai multe lucrări de înnoire, precum sculptarea şi pictarea unui iconostas, lucrări la exteriorul zidurilor şi la fundaţie, cumpărarea unei uşi noi de intrare, padimentarea cu parchet a Sfântului Altar, cumpărarea unui policandru de 150 kg, introducerea încălzirii, renovarea acoperişului şi multe altele de dimensiuni mai mici.

Astfel, au fost puse în piciorul Sfintei Mese, într-un tub de oţel inoxidabil, Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici, după ce Sfânta Masă a fost pregătită cu aghiazmă şi apă de trandafiri, unsă cu Sfântul şi Marele Mir, iar alături de Sfintele Moaşte a fost pus Documentul de Sfinţire, care atestă evenimentul istoric petrecut duminică, 30 iulie 2017. În cele patru colţuri ale Sfintei Mese s-au pus icoanele celor patru evanghelişti, gravate pe suport de granit, ca să aibă viaţă lungă. Sfânta Masă a fost îmbrăcată cu o pânză sfinţită, care simbolizează cămaşa lui Hristos, şi alte două veşminte de înfrumuseţare, iar pe Sfânta Masă au fost puse obiectele necesare oficierii cultului: Sfântul Antimis, Sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie, candela, care nu are voie să se stingă.

S-au făcut rugăciunile de târnosire de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu toată rânduiala care se cere.

Iconostasul, interiorul şi exteriorul bisericii au fost unse cu Sfântul şi Marele Mir.

Biserica din Româneşti a fost construită între anii 1871-1873.

 

Sfânta Liturghie Arhierească

De un sobor de peste 25 de preoţi şi diaconi a fost înconjurat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în timpul Sfintei Liturghii Arhiereşti, din care au făcut parte Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, pr. Dinu Ioan Nechita, parohul acestei biserici, preoţi din Protopopiatul Satu Mare. Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată pe o scenă amplasată în faţa bisericii.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de Muzică Psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

La Sfânta Liturghie s-au mai rugat, alături de cei care l-au întâmpinat pe Întâistătătorul Eparhiei, şi deputatul Octavian Petric, membru în Adunarea Naţională Bisericească, deputatul Ioana Bran, şi o mulţime de circa 1.500 de credincioşi, unii adăpostindu-se de căldura mare pe unde era umbra mai deasă şi în biserică.

 

Cuvânt de învăţătură

Un lămuritor cuvânt de învăţătură despre Evanghelia Zilei, a înmulţirii pâinilor, a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin credincioşilor de pe plaiurile pline de istorie ale Medieşului Aurit, din care face parte şi satul Româneşti.

„Ce învăţăm noi din pericopa evanghelică de astăzi? În primul rând învăţăm ce însemnează un conducător adevărat, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Mântuitorul era Păstorul cel Bun, care-şi pune viaţa pentru oile Sale şi Acela Care a înţeles că n-a venit să I se slujească, ci ca El să slujească şi să-şi dea sufletul preţ de răscumpărare pentru mulţi. El vedea că elita politico-religioasă a poporului evreu, cărturarii şi fariseii, derapaseră mult de la menirea ei. Nu mai conducea poporul, îl asuprea. Îl batjocorea. Îl desconsidera.”

Dar înmulţirea pâinilor este un gest mult mai profund, făcut cu scop eshatologic:

„Prin înmulţirea pâinilor, Mântuitorul a vrut să arate şi să pregătească poporul pentru ceea ce urmau să primească în dar de la Dumnezeu: Trupul şi Sângele Fiului Său. Prin Pătimire, Răstignire, Moarte şi Înviere, nouă ne-a lăsat Mântuitorul, sub chipul pâinii şi al vinului, Trupul şi Sângele Său, cu Care să ne împărtăşim şi care sunt arvuna Învierii şi a vieţii veşnice.”

 

Hirotesire

          Pentru strădania de a reînnoi biserica ridicată în secolul al XIX-lea şi a o aduce la standarde contemporane, dar şi pentru modul în care păstoreşte duhovniceşte credincioşii din parohie, preotul Dinu Ioan Nechita a fost hirotesit iconom-stavrofor.

Diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial, primarul, viceprimarul, cântăreţul bisericesc Cristian Robaş şi alţi binefăcători.

 

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericici Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA