Târnosirea bisericii din Valea Muntelui, Bârsana

de | mai 29, 2018

Marţi, 29 mai 2018, a treia zi după Rusalii, zi de sărbătoare pe care maramureşenii o ţin, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit biserica şi a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în parohia Valea Muntelui, Bârsana, Protopopiatul Sighet.

Slujba de târnosire

Oficiată după toate regulile Bisericii Ortodoxe, târnosirea bisericii din Valea Muntelui, Bârsana, a fost un eveniment creştinesc important şi mult aşteptat de credincioşii din această parte a satului Bârsana.

Biserica din Valea Muntelui, denumită aşa pentru că prin acest loc treceau stânele de pe Valea Marei şi de pe Valea Cosăului înspre munţii care se ridică pe graniţa cu Ucraina, este printre puţinele biserici din ţară care poartă hramul Sfântul Ioan Valahul, iar acum, la târnosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a dat bisericii şi al doilea hram – Pogorârea Sfântului Duh.

Sfânta Masă din Sfântul Altar a fost construită după toate regulile unei edificări durabile, din materiale de foarte bună calitate, cu placă din marmură, iar Sfinţii Evanghelişti au fost făcuţi din granit, ca să aibă durabilitate deosebit de mare.

Rânduiala emoţionată şi sfântă de târnosire a cuprins ungerea bisericii cu Sfântul şi Marele Mir, pregătirea Sfintei Mese pentru târnosire, spălarea cu aghismă, cu apă de trandafiri, ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, punerea în Sfânta Masă a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici în tub de oţel inoxidabil, împreună cu Documentul de Sfinţire, care a fost semnat de toţi preoţii prezenţi, aşezarea pe Sfânta Masă a Sfântului Antimis, fără de care nu se poate oficia Sfânta Liturghie, a Sfintei Evanghelii, a Chivotului, a două Sfinte Cruci, a candelei şi a două sfetnice.

Au fost rostite în genunchi rugăciunile de sfinţire, cu respectarea întregii rânduieli.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, în fruntea unui sobor de 25 de preoţi şi diaconi.

Din sobor au făcut parte Pr. Vasile Aurel pop, protopopul de Sighet, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” Petrova, Părintele Paroh Vasile Cornel Dunca, preotul Gheorghe Urda, paroh din Bârsana, preoţi din parohiile învecinate şi din protopopiat.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de colegii din Grupul Coral de Muzică Psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Între credincioşi s-au aflatTeodor Ştefanca, primarul comunei Bârsana, Arh. Dr. Dorel Cordoş, care a proiectat biserica, Maica Stareţă Filofteia Oltean, stareţa Mănăstirii Bârsana, împreună cu alte maici de la această mănăstire.

Cuvântul de învăţătură

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat credincioişilor în ce constă Slujba de târnosire a unei biserici.

„Ctitoria şi sfinţirea unei biserici este o ofrandă mare pe care o aducem lui Dumnezeu, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Şi tocmai de aceea, începutul şi sfârşitul unei astfel de ctitorii este făcut de Arhiereul lui Hristos, adică de un Episcop, pentru că el are harul desăvârşit, deplin, de la Mântuitorul, prin Sfinţii Apostoli şi prin succesiune apostolică de peste 2000 de ani. Arhiereul pune piatra de temelie şi apoi Arhiereul dă îndrumările în timpul construcţiei şi încearcă să viziteze biserica ce se ridică şi să corecteze neajunsurile care pot apărea pe parcurs, ca unul care are şi darul lui Dumnezeu deplin, dar şi experienţă suficientă ca să poată să corecteze micile probleme care pot apărea în timpul construcţiei.”

Distincţii

Preotul paroh Vasile Cornel Dunca a primit Sfânta Cruce în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească și social-filantropică, pentru contribuția adusă la construirea bisericii cu hramurile „Sfântul Ioan Valahul” și „Pogorârea Sfântului Duh”, și împodobirea acesteia cu pictură.

Teodor Ştefanca, primarul comunei Bârsana, a fost distins cu Gramata Episcopală în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru contribuția adusă la construirea bisericii.

Diplome de vrednicie au fost acordate Consiliului Parohial, domnului Ioan Bârsan şi Arhitectului Dorel Cordoş, ca înaltă apreciere și prețuire pentru contribuția adusă la construirea bisericii cu hramurile „Sfântul Ioan Valahul” și „Pogorârea Sfântului Duh”, și împodobirea acesteia cu pictură.

Biserica din Valea Muntelui, Bârsana, a fost ridicată între anii 2003-2008. Piatra de temelie a fost aşezată şi sfinţită de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în 29 septembrie 2002. Pictura a fost făcută între anii 2013-2016 de către Constantin Bumbu şi fiii săi Liviu şi Emanuel. Finisajele exterioare, ca şi toate lucrările de construire, au fost făcute de meşteri locali, cu sprijinul Consiliului Parohial, Primăriei, Consiliului Judeţean Maramureş şi Secretariatul de stat pentru culte.

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...