Târnosirea bisericii „Sfântul Ilie” din Baia Mare

de | iul. 31, 2016

Azi, duminică, 31 iulie, cu începere de la ora 9,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat slujba de târnosire a bisericii „Sfântul Ilie” din Baia Mare, înconjurat de un mare sobor de preoţi, de aproape sau mai departe, şi un număr impresionant de credincioşi

Iniţiativa construirii acestei biserici a aparţinut Asociaţiei „Oastea Domnului” din Baia Mare, cărora li s-au ataşat şi o parte din credincioşii din cartier cu reşedinţa în jurul bisericii.

Istoricul construirii bisericii începe în 18 noiembrie 1990, când P.S Justinian Chira, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, cu P.S. Serafim Făgărăşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în vremea aceea, au sfinţit locul de biserică.

După turnarea fundaţiilor, datorită unor neînţelegeri cu privire la planul şi stilul bisericii, între unii reprezentanţi dizidenţi ai „Oastei” şi credincioşii din cartier, lucrările s-au întrerupt  timp de doi ani (1994-1996), propunându-se înstrăinarea şi vinderea locului în alt scop decât biserică.

Dumnezeu avea planul său şi, după îndelungate frământări şi tergiversări, reprezentanţii „Oastei Domnului”, fideli Bisericii Ortodoxe, în frunte cu P.C. pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc, de la Sibiu, au obţinut aprobarea P.S. Iustinian şi a Centrului Eparhial pentru a fi reluate şi continuate lucrările sub coordonarea pr. prof. Vasile Borca, începând cu luna aprilie 2006.

Este anul în care s-a transferat locul şi fundaţia în proprietatea Bisericii Ortodoxe „Sfântul Ilie”, cu menţinerea elementelor structurale ale demisolului, peste care s-a proiectat şi construit biserica în stil tradiţional, în plan de cruce greacă, cu o cupolă centrală şi două turle.La demisol s-au prevăzut mai multe funcţionalităţi auxiliare: sală de şedinţă, birouri, bibliotecă cu peste 1.000 de volume, bucătărie, sală socială, cabinet medical, sală de tratamente, grupuri sanitare etc.În 2010 construcţia bisericii era terminată, iar din 2012 au început lucrările de pictură, executate de localnicul Pop Tătăran Gheorghe Arunel, în tehnica acril.   Majoritatea lucrărilor s-au făcut în regie proprie, sub coordonarea preotului paroh Vasile Dorca.

De menţionat că între cei mai mari binefăcători se află preotul Mircea Filip cu soţia Iulia, din Paris, dar şi localnici precum familiile Ferenczi Zoltan şi Loredana, Ioan Andreicuţ, prim-corator, Marta Covaci, Iobagi Vasile şi Dana, Matei Dacian şi Ramona, Patricia şi Adrian Tomoiagă.

Cu ocazia târnosirii, P.S. Iustin Sigheteanul a dat bisericii şi al doilea hram, Sfântul Iararh Martir Antim Ivireanu, în Anul omagial dedicat acestui Sfânt şi tipografilor bisericeşti.

Târnosirea s-a făcut după toată rânduiala Bisericii de Răsărit, aşezându-se cu evlavie Sfintele Moaşte în Sfânta Masă, dimpreună cu Documentul de Sfinţire şi ungându-se cu Sfântul şi Marele Mir.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul ASCOR Baia Mare, condus de Vlad Verdeş.

Aceasta este al şaselea sfânt locaş din Baia Mare construit şi târnosit după 1990.

P.S. Iustin Sigheteanul, în cuvântul de învăţătură, s-a referit la pericopa evanghelică a zilei, vindecarea slăbănogului din Capernaum, cu completări adiacente despre locurile unde se petrece minunea vindecării, scopul ei, iar ca un corolar, ce înseamnă deznădejdea măsurată şi viaţa, darul lui Dumnezeu, care ne ţine în viaţă prin lucrarea Duhului Sfânt.

Preotul paroh Vasile Borca a fost primul preot din Eparhie distins cu  Crucea „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, recent instituită, fiindu-i înmânat ordinul care o însoţeşte, plus o bederniţă. O bederniţă a primit şi preotul slujitor Teofil Stan. Diplome de vrednicie au fost acordate preotului Mircea Filip din Paris, Consiliului Parohial, Comitetului Parohial şi binefăcătorilor.

Părintele Vasile Borca i-a înmânat Preasfinţitului Iustin o icoană a Sfântului şi slăvitului Prooroc Ilie Tesviteanul, executată de pictorul care a pictat biserica. Ea a fost dusă la Episcopie, pentru muzeu.\  După Sfânta Liturghie, P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvântat paraclisul din demisolul bisericii. Biblioteca, bucătăria şi birourile, precum şi trei cruci de incintă, recent executate.

Consemnăm, ca un fapt inedit, că scena a fost frumos împodobită de părintele Mircea Filip din Paris, cu soţia, care au o firmă de evenimente în Franţa, într-un an realizând, cu oamenii săi, chiar împodobirea vestitei săli de la Cannes, pentru festivalul filmului ce se desfăşoară acolo. Scena de la biserica „Sfântul Ilie” a fost una de un alb imaculat şi cu o mochetă roşie, realizate cu foarte bun gust, pe măsura rafinamentului francez, ceea ce în Baia Mare nu se va putea realiza recent.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie le-a dat corul bisericii, condus de pr. lect. univ. dr. Teofil Stan, slujitor al sfântului locaş, şi teologul Valer Latiş.

A fost o zi luminoasă, unde lumina soarelui şi lumina lui Hristos s-au revărsat din plin peste credincioşi.

 

Andrei Fărcaş

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...