Târnosirea bisericii şi sfinţirea altarului de vară din Dragomireşti

de | mai 20, 2018

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat duminică, , 20 mai 2018, de la ora 9,00,  slujba de târnosire a bisericii istorice din Dragomireşti, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi  „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” şi sfinţirea altarului de vară, după care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească în altarul de vară.

          Ierarhul a fost întâmpinat cu pâine şi sare la intrarea în curtea bisericii istorice din Dragomireşti de către primarul oraşului Dragomireşti, Vasile Ţiplea, absolvent de Teologie, de preotul paroh Ciprian Antal, cu soţia, de tineri şi tinere, dar şi de preoţii sosiţi pentru a oficia Sfânta Liturghie împreună cu chiriarhul locului, precum şi  un  mare număr de credincioşi din localitate şi din localităţile învecinate.

Deoarece interiorul şi exteriorul bisericii au fost sfinţite cu ani în urmă, iar lucrările de refacere au fost executate doar la Sfânta Masă, Preasfinţitul Părinte Iustin a oficiat doar Slujba de târnosire a Prestolului.

Aceasta a fost săvârşită după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe, cu punerea în corpul Sfintei Mese a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici, a Documentului de sfinţire, iar apoi spălarea Sfintei Mese cu apă de trandafiri, ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, punerea în cele patru colţuri ale Sfintei Mese a icoanelor celor patru Sfinţi Evanghelişti: Matei, Ioan, Luca şi Marcu, gravaţi în marmură, pentru a nu se deteriora şi a rezista timp îndelungat. A urmat punerea celor trei veşminte pe Sfânta Masă, iar apoi a chivotului, a antimisului, a Sfintei Evanghelii, a candelei, a două cruci de binecuvântare.

Fiecare moment important al Slujbei de târnosire a fost explicat credincioşilor de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

         Prima Sfântă Liturghie Arhierească în altarul de vară

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească în noul altar de vară, proaspăt sfinţit, în fruntea unui sobor de 35 de preoţi şi arhidiaconi, din care au făcut parte Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii Dragomireşti, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, în prezenţa unui mare număr de credincioşi, răspândiţi în spaţiul generos al curţii bisericii.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă a cântat corul bisericii, dirijat de diacul Ilie Ilban.

Altarul de vară, sfințit duminică este opera arhitectului Dorel Cordoş din Sighetu Marmaţiei iar pictura a fost executată de Sabin şi Gabriela Drinceanu, are dimensiunile unei biserici mai mici fiind cel mai mare din întreaga Episcopie.

Preasfințitul Părinte Iustin: „Toţi suntem trimişi de Dumnezeu în lume cu o anumită misiune. Cea mai nobilă şi cea mai frumoasă misiune este aceea de părinte, să fii mamă şi tată.”

Târnosirea bisericii şi sfinţirea altarului de vară din DragomireştiCuvântul de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a făcut referire la Evanghelia duminicii, a Rugăciunii lui Iisus, despre duminicile de la Învierea lui Iisus Hristos Mântuitorul lumii, până la Înălţarea Sa la Cer, despre Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli, despre îndumnezeirea firii omeneşti, despre misiunile cu care ne-a trimis Dumnezeu în lume:

 

Toţi suntem trimişi de Dumnezeu în lume cu o anumită misiune. N-am venit întâmplător niciunul. Toţi avem o misiune. Cea mai nobilă şi cea mai frumoasă misiune este aceea de părinte, să fii mamă şi tată. Şi să aduci pe lume fii şi fiice, aşa cum Dumnezeu a creat prima pereche de oameni. Şi perechea dintre mamă şi tată, doi părinţi, aduc pe lume fii şi fiice. Şi contribuie la lucrarea şi la creaţia lui Dumnezeu înmulţindu-se neamul pământesc. Suntem trimişi să facem acest lucru şi-i o datorie sfântă.

„Hristos a fost icoana iubirii Tatălui faţă de lume.” –Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului

Mai departe, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre  Iisus Hristos Icoana Târnosirea bisericii şi sfinţirea altarului de vară din Dragomireştiiubirii Tatălui faţă de lume, despre viaţa veşnică,  despre vocaţia pe care trebuie să o îndeplinim fiecare prin voia lui Dumnezeu:

Apoi, avem fiecare o vocaţie pe care ne-o îndeplinim cu conştiinţa că este darul lui Dumnezeu. Că avem o misiune de îndeplinit. Dacă o privim aşa, atunci înseamnă că suntem în Duhul lui Hristos, pentru că Mântuitorul a avut conştiinţa că Tatăl L-a trimis în lume şi că a avut o misiune de împlinit. Şi care a fost misiunea Mântuitorului? Lucrul pe care Mi L-ai dat să-l fac l-am împlinit, ne spune. Am făcut cunoscut numele Tău oamenilor. Numele lui Dumnezeu Tatăl, Care este Tatăl nostru Cel din Ceruri. Părintele milostivirii. Al iertării. Şi a tot darul. Pentru că Hristos a fost icoana iubirii Tatălui faţă de lume. Şi ei au crezut că Tu M-ai trimis şi că de la Tine am ieşit, mai zice Iisus Hristos. Şi mai zice Mântuitorul că a cunoaşte pe Dumnezeu este, de fapt, a primi şi a dobândi viaţa veşnică.

Distincţii

În semn de înaltă apreciere și prețuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească și social-filantropică, pentru contribuția adusă la înnoirea și împodobirea bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” și pentru construirea noului altar de vară, din Dragomirești, Protopopiatul Vișeu, preotul paroh Ciprian Antal a primit în dar de la Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin o cruce pectorală şi Gramata Episcopală.

Gramata Episcoplă a primit şi Vasile Ţiple, primarul oraşului Dragomireşti, în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru contribuția adusă la înnoirea și împodobirea bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” și pentru construirea noului altar de vară.

Diplome de vrednicie au fost oferite Consiliului Parohial şi Consiliului Local al oraşului Dragomireşti.

Diplomă de vredinicie a primit, într-un cadru mai restrâns, preotul Ioan Iusco din Parohia Şieu, pentru contribuția adusă la construirea noului altar de vară al bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Dragomirești, Protopopiatul Vișeu.

Parohia Ortodoxă Dragomireşti a luat fiinţă în secolele XIV-XV. În 1717, când a avut loc ultima invazie a tătarilor în judeţul actual Maramureş, aceştia au aprins biserica din lemn, iar în locul ei a fost înălţată o altă biserică tot din lemn, în 1722, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care se află azi în custodia Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

Actuala biserică, din zid, a fost construită între anii 1905-1909, de meşteri italieni,  şi are acelaşi hram ca cea din lemn. Are dimensiunile de 30 m lungime şi 9 metri lăţime, cu o grosime a zidurilor de 80 cm.

 

Autor: Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...