Te-Deum de Ziua Naţională a României, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | dec. 1, 2017

De Ziua Națională a României, în toate bisericile ortodoxe din ţară au fost oficiate slujbe de Te Deum și  de pomenire a eroilor neamului. La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Te Deum-ul de Ziua Naţională a României a fost oficiat de la ora 09:30, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul festiv rostit la finalul slujbei, ierarhul a evidențiat credința și dragostea pentru neam și țară a înaintașilor poporului român:

„Cu prilejul zilei naționale, medităm la virtuțile esențiale pe care ar trebui să le avem în suflet față de România. Cea mai mare virtute, cum afirmă și Sfântul Pavel, este dragostea. Ne gândim nostalgic la euforia ce i-a cuprins pe români la 1 decembrie 1918, când s-au adunat la Alba Iulia și și-au exprimat dorința de a se uni pe veci cu țara.

Noi nădăjduim să ne ajute Dumnezeu, nu pentru faptele noastre, ci pentru credința și dragostea nestrămutată a strămoșilor noștri către Dumnezeu, pe care noi îi avem mijlocitori înaintea Lui, pentru țara și poporul din care ei au ieșit. Felicităm întreaga suflare românească cu prilejul zilei de 1 decembrie! Așteptăm cu drag jubileul de 100 de ani din 2018 și ne rugăm ca Domnul Iisus Hristos să fie cu noi cu toți! La mulți ani România, la mulți ani drag stat român!”

La slujba de mulțumire oficiată în Catedrală au participat oficialități locale și județene, alături de preoți și credincioși ai Arhiepiscopiei. La finalul programului liturgic, Înaltpreasfințitul Andrei a luat parte la serbările dedicate Zilei Naționale a României, din Piața Avram Iancu. Militari ai Batalionului 400 Feleacul au defilat, la parada organizată la Cluj-Napoca de Ziua Naţională a României, ei fiind echipaţi în premieră în uniforme din Primul Război Mondial.

În cadrul ceremoniei, micul „soldat” Adrian Chira, din judeţul Mureş, în vârstă de 5 ani şi jumătate, îmbrăcat în uniformă militară, a recitat două poezii patriotice.

La paradă au participat aproximativ 800 de militari da şi specialişti din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și alte grupări, cu 60 de mijloace tehnice. Au asistat peste 1.000 de clujeni şi au fost depuse coroane de flori la statuia lui Avram Iancu.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...