În cadrul ediției de astăzi vom vorbi despre televizor.
V-ați imaginat vreodată că în urmă cu mai mulți ani, vreo 70-80 de ani, pe atunci televiziunea era abia la început, cele mai multe familii nu aveau televizor acasă și nimeni nu întrezărea evoluția spectaculoasă a acestui fenomen numit televiziune. Dacă gândiți că viața copiilor de atunci era urâtă și plictisitoare vă reamintesc că unii dintre cei mai fericiți copii de atunci era copilăria acelora care au citit probabil sau au fost cei care nu au primit desene animate și povești de-a gata, ci au creat și le-au trăit ei singuri. Credeți că Nică a lui Ștefan a Petrei, cunoscut drept Ion Creangă s a plictisit vreodată? Cine a citit “Amintiri din copilărie” înțelege ce înseamnă o copilărie plină de aventuri. Faceți un test, întrebați vă bunicii sau rudele mai în vârstă dacă ar schimba copilăria plină de aventuri, năzbâtiile făcute și râsul molipsitor cu o copilărie petrecută zi de zi în fotoliu, în fața televizorului. Veți vedea și pe bună dreptate că este o diferență uriașă între a fi tu însuți eroul poveștii și a urmări în mod pasiv aventurile unui erou oarecare.
Astăzi, de multe ori televiziunea a devenit o tentație păguboasă, lucrurile au evoluat în timp, iar astăzi fiecare dintre noi are în casă un televizor la care poate urmări o mulțime de posturi tv ce emit 24 de ore din 24. Dacă am folosi televizorul cu măsură și am urmărit doar emisiuni care să ne lărgească orizontul ajutându-ne să cunoaștem mai bine lumea în care trăim, alte persoane și obiceiurile lor și așa mai departe, nu ar fi nicio problemă. Din păcate însă cei mai mulți dintre noi devin dependenți de mirajul ecranului TV petrec zeci și sute de ore în fața acestuia.
De ce este periculos privitul excesiv la televizor? Afectează dezvoltarea creierului, privești și asculți într-una fără să exersezi limbajul și gândirea, încetinește dezvoltarea mintală și emoțională, primești totul de-a gata așa că nu mai stai să analizezi sau să interpretezi informațiile, gândirea creativă și imaginația sunt afectate. La ora de română ți se cere să compui o scurtă poveste și nu-ți vine nicio idee. De ce? Toată ziua ai fost pe televizor? De asemenea televizorul reduce interesul pentru valori, principii și cultură, cele mai multe filme și seriale promovează comportamente violente, emisiunile promovează nonvalori și așa mai departe, determină slăbirea performanțelor școlare. Orele petrecute în fața televizorului te orbesc, îți slăbesc memoria și îți diminuează capacitatea de atenție și de concentrare.
Sigur, sunt și excepții, iată avem în zilele noastre TV Trinitas care emite și acordă o atenție deosebită acțiunilor filantropice, știrilor bune, emisiunilor deosebit de frumoase pe toate planurile și care pot fi urmărite cu atenție. Televiziunea stimulează interesul pentru lucruri și produse nesănătoase, reclamele care promovează alimente și băuturi nesănătoase te încurajează să adopți un stil de viață nepotrivit, încurajează lipsa de mișcare care va duce în timp la apariția obezității și a bolilor de oase sau de inimă. Ce să faci ca să înlocuiești, să zicem așa, patima aceasta a privitului excesiv la televizor? Înlocuiește TV-ul cu lucruri bune: citește cărți, găsește-ți timp pentru muncă, muncește, ajută un prieten, scrie, ieși în natură, fă sport, rezolvă teste de inteligență, inventează, ascultă muzică, desenează, încearcă să legi prietenii și joacă-te, pentru ca să te recreezi, pentru ca să-ți dezvolți cunoștințele bune.
Un înțelept spunea că timpul tău este limitat așa că nu-l pierde trăind viața altcuiva. De asemenea și Sfânta Scriptură zice la un moment dat “nu voi pune nimic rău înaintea ochilor mei”. Să petrecem timpul frumos, să petrecem timpul bine, să petrecem timpul cu folos fără să-l pierdem degeaba și făcând lucrurile acestea nu vom fi neroditori în cele ale societății dar și în cele ale sufletului sufletului nostru.
Nu uitați: petreceți-vă timpul cu folos. Doamne ajută!