Tema conferințelor preoțești de primăvară: „Parohia ortodoxă română din diaspora: paradigmă misionară multifactorială”

de | mai 11, 2021

În perioada 11 mai – 17 iunie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, vor avea loc conferințele preoțești de primăvară, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei.

Prima conferință de primăvară a avut loc marți, 11 mai, începând cu ora 10:00, la Mănăstirea Rebra-Parva, și i-a reunit pe clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud.

Conferința a fost deschisă cu o slujbă de Te Deum, la finalul căreia Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit noile clopote ale mănăstirii.

Întâlnirea a continuat în sala de ședințe a așezământului monahal, unde Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței și le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc. Totodată, a argumentat tema omagială a anului 2021, proclamat ca „An omagial al pastorației românilor din afara României” și „An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.

Invitatul permanent al conferințelor de primăvară din anul acesta, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere în cadrul căreia le-a vorbit clericilor năsăudeni pe tema „Parohia ortodoxă română din diaspora: paradigmă misionară multifactorială”, în contextul anului omagial al românilor de pretutindeni.

„Parohiile diasporei românești nu sunt anemice din punct de vedere misionar, căci dacă ar fi astfel, s-ar autocondamna la dispariție. Ele au fost obligate de contextul multiconfesional în care activau să devină focare de misiune: au un mesaj al Domnului Hristos care trebuie propăvăduit, trebuie proclamat în lume pentru fertilizarea conștiințelor românilor plecați din țară, pentru înnoirea mentalităţilor, pentru schimbarea în bine a vieţii oamenilor, pentru convertirea celor fără o direcţie clară în viaţă, fără un ideal consistent pentru această viaţă (ideal având şi prelungire eshatologică)”, a spus părintele conferențiar.

De asemenea, arhim. prof. Teofil Tia a atras atenția asupra faptului că deși „majoritatea celor plecați la muncă în străinătate au făcut-o pentru un trai mai bun, pentru a dobândi venituri mai consistente, pentru a-și susține familia. În Occident, însă, au conștientizat faptul că materialul nu este suficient pentru a-l face pe om fericit, și adjuvantul spiritual este obligatoriu”.

Parohia ortodoxă din diaspora și-a asumat sarcina străveche a Bisericii de a educa tinerele generaţii în spiritual adevăratelor valori, iar „dezvoltarea uluitoare a mijloacelor mass-media nu i-a putut confisca din mers această sarcină, chiar dacă a vrut să o substituie lapidar cu aceea de a «instrui» superficial şi de a crea «abilităţi» de folosire a noilor tehnologii, fără ca tinerii să aibă o consistentă formare, în ciuda dexterităţilor dobândite în a manipula tehnologia”, a subliniat părintele decan Teofil Tia.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de chiriarhul locului, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu.

În perioada imediată, conferințele de primăvară se vor desfășura în protopopiatele următoare: Beclean (17 mai), Bistrița (20 mai), Huedin (25 mai), Gherla (31 mai), Cluj II (7 iunie), Turda (8 iunie),  Dej (15 iunie) și Cluj I (17 iunie).

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele 9 protopopiate ale Eparhiei. Anul acesta, la conferintele de primăvară, tema întâlnirilor este legată de „Anul omagial al pastorației românilor din afara României (de pretutindeni)”, urmând ca la conferințele de toamnă să fie abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2021, și anume: „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA