Teme de actualitate, dezbătute în cadrul cercurilor preoțești clujene

de | nov. 9, 2018 | Actualitatea religioasă

În zilele de 6 și 7 noiembrie 2018, în Cluj-Napoca, s-au desfășurat întrunirile celor trei cercuri preoțești din cadrul Protopopiatului Ortodox Cluj II. La aceste întruniri au participat preoții care slujesc în parohiile din oraș, preoții de slujire caritativă și preoții misionari ai protopopiatului. Temele de discuție în cadrul cercurilor preoțești au fost propuse de coordonatorii de cerc și dezbătute în trei locații diferite din Cluj-Napoca.

Cercul preoțesc I, coordonat de părintele Horea Petrea și-a desfășurat activitatea în Biserica ,,Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” de pe strada Mehedinți din cartierul Mănăștur acolo unde slujesc preoții Marian Andreica și Emanuel Cășvean. Discuțiile preoțești de aici au fost concentrate în jurul ,,provocărilor lumii moderne pentru misiunea preotului”. În cadrul întâlnirii s-a insistat pe relația dintre preot și profesorul de religie și în special pe aceea dintre preot și elevi, în concluzie oferindu-se câteva modele funcționale în acest sens.

Cercul preoțesc II, coordonat de părintele Dorel Gălan, s-a întrunit la Biserica ,,Sfântul Nicolae” din Complexul Studențesc ,,Hașdeu”, cunoscută ca și ,,Biserica Studenților”, acolo unde slujește părintele Ciprian Negreanu. Tema întâlnirii a fost ,,Comunicarea preotului cu persoanele cu comportamente dificile” și a fost prezentată de domnul doctor Sebastian Armean, cadru universitar al Universității de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, invitatul special al preoților. Într-un cadru non-formal bazat pe dialogul dintre invitat și preoții participanți, s-au dezbătut aspecte esențiale ale relației preotului cu credincioșii care au nevoie de ajutor. În cele din urmă s-a concluzionat nevoia utilizării unor instrumente comune preotului, medicului și psihologului în vederea oferiri unor soluții de ajutorare a celor cu nevoi sufletești speciale și cu comportamente dificile.

Cercul preoțesc III a avut ca loc de întrunire Biserica ,,Înălțarea Domnului” din zona centrală a orașului Cluj-Napoca, acolo unde slujesc preoții Ioan Turc, coordonatorul acestui cerc și părintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului. Discuțiile preoților în cadrul cercului au evidențiat nevoia de uniformitate în pastorație și totodată, identificarea și folosirea unor noi metode care să răspundă provocărilor din viața credincioșilor și a parohiilor clujene.

Cercurile preoțești din cadrul Protopopiatului Cluj II își desfășoară activitatea trimestrial cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, sub coordonarea părintelui protopop Alexandru Ciui și a celor trei preoți coordonatori: Horea Petrea, Ioan Turc și Dorel Gălan.

Ultimele articole

5 iulie – Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul

5 iulie – Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul

Era originar din Trapezunt, de pe țărmul sud-vestic al Mării Negre. Tatăl său era de neam din Antiohia Siriei, iar mama din Colhida (Grecia). Deși, părinții Cuviosului Atanasie doreau ca el să ajungă un soldat viteaz, nu au avut parte nici măcar de creșterea lui...

Duminica a 4-a după Rusalii, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Duminica a 4-a după Rusalii, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

În Duminica a 4-a după Rusalii, 5 iulie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala...

Hramul Mănăstirii de la Vad, ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

Hramul Mănăstirii de la Vad, ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

Mănăstirea clujeană „Ștefan Vodă” de la Vad și-a sărbătorit joi, 2 iulie 2020, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la împlinirea a 516 ani de la trecerea sa la Domnul și 28 de ani de când a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Cu acest...