Teme de actualitate, dezbătute în cadrul cercurilor preoțești clujene

de | nov. 9, 2018

În zilele de 6 și 7 noiembrie 2018, în Cluj-Napoca, s-au desfășurat întrunirile celor trei cercuri preoțești din cadrul Protopopiatului Ortodox Cluj II. La aceste întruniri au participat preoții care slujesc în parohiile din oraș, preoții de slujire caritativă și preoții misionari ai protopopiatului. Temele de discuție în cadrul cercurilor preoțești au fost propuse de coordonatorii de cerc și dezbătute în trei locații diferite din Cluj-Napoca.

Cercul preoțesc I, coordonat de părintele Horea Petrea și-a desfășurat activitatea în Biserica ,,Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” de pe strada Mehedinți din cartierul Mănăștur acolo unde slujesc preoții Marian Andreica și Emanuel Cășvean. Discuțiile preoțești de aici au fost concentrate în jurul ,,provocărilor lumii moderne pentru misiunea preotului”. În cadrul întâlnirii s-a insistat pe relația dintre preot și profesorul de religie și în special pe aceea dintre preot și elevi, în concluzie oferindu-se câteva modele funcționale în acest sens.

Cercul preoțesc II, coordonat de părintele Dorel Gălan, s-a întrunit la Biserica ,,Sfântul Nicolae” din Complexul Studențesc ,,Hașdeu”, cunoscută ca și ,,Biserica Studenților”, acolo unde slujește părintele Ciprian Negreanu. Tema întâlnirii a fost ,,Comunicarea preotului cu persoanele cu comportamente dificile” și a fost prezentată de domnul doctor Sebastian Armean, cadru universitar al Universității de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, invitatul special al preoților. Într-un cadru non-formal bazat pe dialogul dintre invitat și preoții participanți, s-au dezbătut aspecte esențiale ale relației preotului cu credincioșii care au nevoie de ajutor. În cele din urmă s-a concluzionat nevoia utilizării unor instrumente comune preotului, medicului și psihologului în vederea oferiri unor soluții de ajutorare a celor cu nevoi sufletești speciale și cu comportamente dificile.

Cercul preoțesc III a avut ca loc de întrunire Biserica ,,Înălțarea Domnului” din zona centrală a orașului Cluj-Napoca, acolo unde slujesc preoții Ioan Turc, coordonatorul acestui cerc și părintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului. Discuțiile preoților în cadrul cercului au evidențiat nevoia de uniformitate în pastorație și totodată, identificarea și folosirea unor noi metode care să răspundă provocărilor din viața credincioșilor și a parohiilor clujene.

Cercurile preoțești din cadrul Protopopiatului Cluj II își desfășoară activitatea trimestrial cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, sub coordonarea părintelui protopop Alexandru Ciui și a celor trei preoți coordonatori: Horea Petrea, Ioan Turc și Dorel Gălan.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...