Timpul

de | aug. 7, 2024

De data aceasta vom vorbi despre timp.

Timpul este un dar al lui Dumnezeu, odată trecut el nu se mai întoarce înapoi. De aceea trebuie să prețuim timpul pe care ni l-a dat Dumnezeu. Sfânta Scriptură în cartea Eclesiastului zice “vreme este pentru orice și timp este pentru orice”, dar trebuie să ni-l administrăm, dacă vreți, timpul, în așa fel încât să rodim, să nu îl petrecem timpul nostru pe care ni l-a dat Dumnezeu la voia întâmplării. Timpul, după cum vă spuneam la început este un dar al lui Dumnezeu. Ați tânjit vreodată după stilul de viață al prietenilor implicați în diverse activități pe care le vedeți la ei și te întrebi cum au timp de atâtea activități. Un proverb englezesc spune că nu are timp liber cel ce nu-l folosește. Iată deci care este cheia problemei: timpul trebuie folosit și nu oricum, ci în mod responsabil și înțelept. Luați-vă o agendă sau un jurnal și faceți-vă zilnic o listă de priorități. Încercați să alternați activitățile astfel încât să nu stați să nu mai în casă sau doar cu ochii în monitorul computerului.

Atenție! Respectați întotdeauna programul stabilit! Pe lista de priorități trebuie să notați atât sarcinile urgente și importante cât și pe cele mai puțin urgente și importante. Lucrurile scrise sunt mai greu de uitat. Sarcinile planificate trebuie să fie întotdeauna simple, concrete și realizabile. Recomandări pentru o mai mare eficiență în administrarea timpului: obișnuiți-vă să lucrați cu termene limită. Este foarte important să realizați fiecare sarcină: teme pentru școală, treburi casnice și așa mai departe. În perioada aceea stabilită rezolvați-le cele programate. Clasificați-vă îndatoririle în funcție de importanța lor: pregătirea temelor de exemplu, pregătirea să zicem noi așa a licenței este mai importantă decât vizitarea unui coleg. Încercați să îndepliniți în prima parte a zilei sarcinile mai dificile, fiind mai odihniți veți avea mai mult sport și veți lucra cu mai multă atenție. Nu vă apucați de multe lucruri simultan! Terminați o treabă, apoi începeți alta. Nu vă faceți un program aglomerat, lăsați timp pentru mici pauză sau pentru situații neprevăzute. Întotdeauna apar situații neprevăzute, de aceea reglați-vă în așa fel timpul încât să puteți face față și situațiilor neprevăzute.

Păstrați mereu în minte obiectivul final și scopul pentru care munciți. Nu uitați că întrebările de genul “și dacă o să greșesc?/ dacă nu iese bine?”, atitudinea negativistă și neîncrederea vă scad din start șansele de a duce o sarcină la bun sfârșit. Dacă se întâmplă să dați greș nu disperați, eșecurile sunt normale și fac parte din viața fiecărui om, ele contribuie la formarea și perfecționarea noastră, nu degeaba se spune că “un șut în fund este un pas înainte.”

Evitați factorii care vă distrag atenția de la ceea ce v-ați propus să faceți: opriți televizorul, puneți telefonul pe silent, tot ce vă conturbă timpul în modul util, încercați să îndepărtați din viața dumneavoastră. Amânările de tipul: șterg mâine praful că acum n-am chef, astăzi, sau mai bine las cartea asta pentru luna viitoare reprezintă o piedică serioasă în vederea atingerii obiectivelor. Obișnuiți-vă să lucrați în mod organizat și eficient, estimați timpul necesar pentru realizarea unui lucru și segmentați-vă sarcinile în mai mulți pași. Altfel spus fiți consecvenți și perseverenți. Încercați să vă descoperiți propriile talente și aptitudini. Înscrieți-vă la cursuri de muzică, de pictură, de înot, de fotografie, participați la studii biblice, la activitățile extrașcolare, extracurriculare și așa mai departe, și mergeți la biserică. Investiți timp în lucrurile care vă pasionează, mergeți în excursii, în vacanță, recreați-vă, nu uitați să vă folosiți timpul, dacă vreți, deștept, înțelept, într-un mod înțelept. Nu încercați să imitați pe cei din jurul vostru, ci dimpotrivă, descoperiți lucrurile care vă reprezintă cu adevărat și îndreptați-vă eforturile în direcția respectivă.

Diversificarea activităților: încercați să faceți în fiecare zi ceva care să vă ajute să vă dezvoltați și să cunoașteți cât mai multe lucruri, învățați cuvinte noi în limba română sau într-o limbă străină, citiți cărți pe subiecte cât mai diverse, mergeți la expoziții, îndepliniți diverse sarcini casnice, ieșiți la plimbare, jucați-vă, cunoaște-ți oamenii. Zice o vorbă frumoasă, de fapt într-un cântec din poporul nostru, un cântec patriotic “unde-s doi puterea crește”, unde-s doi puterea crește, implicați-vă în treburile casei, ușurați-vă povara părinților, împărțirea responsabilităților este o ocazie în care puteți petrece un timp plăcut alături de cei dragi, timp care vă pregătește pentru provocările și greutățile de mai târziu.

Deci, timpul fiind un dar al lui Dumnezeu, timpul este un timp sacru, un timp prețios, timpul trebuie respectat și respectăm timpul organizându-ne frumos și îndeplinind sarcinile pe care trebuie să le rezolvăm într-o anumită zi sau într-o anumită perioadă. Octavian Paler, scriitorul român spunea că “timpul are prostul obicei de a fi ireversibil” de asemenea Sfânta Scriptură, Biblia spunea că “fiecare dintre noi ca oameni credincioși trebuie să învățăm și Îi cerem lui Dumnezeu: învață-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înțeleaptă”, zice psalmistul. De asemenea, Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Galateni capitolul 6, versetul 7 zice “nu vă înșelați, Dumnezeu nu se lasă să fie batjocori, ce seamănă omul aceea va și secera.” De aceea, să prețuim timpul, să fim oameni ai timpului nostru, să fim oameni curajoși, să fim oameni care cu nădejde, cu speranță așteptăm ajutorul lui Dumnezeu și ne pregătim pe valurile vieții acesteia să ținem piept provocărilor cu care ne confruntăm, dând și acordând cu adevărat timpului ocazia fericită de a-l trăi corect, de a-l trăi frumos, de a trăi frumos timpul. O vorbă latină zice „carpe diem” = trăiește clipa, cu alte cuvinte, trăiește clipa în așa fel încât să te bucuri de viață, să te bucuri de Dumnezeu, să te bucuri de cel care a făcut lumea aceasta din dragoste, nu regretând, trăiește timpul în așa fel încât să-L slăvești pe Dumnezeu și natura în care ești pus și oamenii văzând faptele tale cele bune și ei la rândul lor să se molipsească de bunătatea ta, de felul în care îți trăiești timpul și să-L slăvească pe Dumnezeu.

Nu uitați: timpul este un dar de la Dumnezeu. Prețuiți timpul pe care vi l-a dat Dumnezeu. Doamne ajută!

ABC-ul bunelor maniere
ABC-ul bunelor maniere
Timpul
Loading
/

DISTRIBUIE

Emisiuni recente

Taina nunții și familia creștină – partea a VIII-a

Taina nunții și familia creștină – partea a VIII-a

Vom discuta și în această emisiune (difuzată în data de 14 septembrie 2024) despre Taina nunții și familia creștină. Este o temă importantă pentru viața spirituală a creștinilor noștri, majoritatea lor fiind oameni căsătoriți. Prin taina cununiei ei pimesc un har care...