Tineri teologi clujeni, la Simpozionul Național Studențesc de la Tismana

de | apr. 6, 2017

În perioada 3-4 aprilie 2017, un grup format din șapte studenți ( Lorint Loredana, anul III, secția Artă Sacră; Marius Crişan, Darius Echim, Les Adrian, Bogdan Negrea, Repede Mihai și Dorin Ioan Sălvan – anul III, secția Teologie Pastorală) ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, au participat la lucrările celei de-a IX-a ediţii a Simpozionului Naţional Studenţesc de la Mănăstirea Tismana.

Astfel, peste 30 de studenţi de la cele mai importante facultăţi de teologie din întreaga ţară au susţinut referate în cadrul celor două secţiuni: „Sfintele icoane în teologia și viața Bisericii” şi „Preoți ortodocși mărturisitori ai dreptei credințe în timpul regimului comunist”. În deschiderea evenimentului a fost lansat volumul de studii „Opus Discipulorum”, dedicat ediţiei de anul trecut, publicat la Editura Mitropolia Olteniei, cu sprijinul Mănăstirii Lainici.

Cuvânt de binecuvântare din partea IPS Părinte Mitropolit Irineu

În mesajul de binecuvântare al IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, transmis de părinţii profesori în deschiderea simpozionului, au fost subliniate continuitatea acestei întâlniri, importanţa şi interesul de care se bucură în rândul studenţilor teologi. IPS Părinte Irineu a explicat totodată înţelesurile teologice ale celor două tematici propuse anul acesta spre dezbatere. „Ca în fiecare an, Facultatea noastră de Teologie din Craiova se preocupă de organizarea Simpozionului Naţional Studenţesc de la Tismana. Acest eveniment remarcabil este mult aşteptat de toți studenţii teologi din întreaga ţară. Aici, în patria Sfântului Nicodim, părintele monahilor de peste veacuri, cei invitați dobândesc învăţătură, experiență şi folos duhovnicesc, atât de necesar în epoca în care trăim.

Ei împărtăşesc gânduri şi leagă prietenii de suflet, într-un răstimp de câteva zile, trăind în comuniune liturgică cu părinţii și domnii profesori însoțitori. Poposind într-o lume cu totul aparte, fiecare aduce astfel cu sine câte puţin din mireasma şi dulceaţa învăţăturilor dobândite în centrele noastre teologice alături de dascălii lui și pleacă încărcat de harul și bucuria duhovnicească a comuniunii. Anul acesta a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Urmând tradiţiei de mai înainte am socotit de cuviinţă să organizăm o cercetare teologico-istorică și o dezbatere pe două secţiuni, care să cuprindă: «Sfintele icoane în teologia și viața Bisericii»; «Preoții și credincioșii ortodocși mărturisitori ai dreptei credințe în timpul regimului comunist».

După învățătura Sfinților Părinți ai Bisericii noastre, icoana ortodoxă este așezată în rând cu Sfânta Scriptură şi cu Sfânta Cruce, ca una din formele binecuvântate ale Revelaţiei şi cunoaşterii lui Dumnezeu. Întru ea, voinţa umană şi lucrarea ¬divină se contopesc și dau ceea ce numim anticamera frumuseții harice a Împărăției cerurilor. Prin sfintele icoane se transmit credincioșilor atât învăţătura -Bisericii, cât și lucrarea duhovnicească a celui reprezentat pe ea. De asemenea, icoana și compo¬ziția iconografică exprimă modul cel mai autentic de viaţă harică a sfintei noastre Tradiţii”, a subliniat IPS Părinte Irineu în mesajul de binecuvântare, transmis la deschiderea celei de-a IX-a ediţii a Simpozionului Naţional Studenţesc de la Tismana. Lucrările simpozionului se încheie astăzi, prelegerile prezentate de participanţi urmând să fie publicate, sub îndrumarea unui profesor coordonator, în -volumul „Opus Discipulorum”, la Editura „Mitropolia Olteniei”. Şi anul acesta, activitatea a fost organizată cu sprijinul Bisericii „Maica Domnului”-Mântuleasa din Craiova.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...