Tradiţii ale presei religioase din România, tema pusă în discuție la a X-a ediție a Congresului Național de Istorie a Presei organizat la Cluj
Photo Credit To Oana Rusu
Tradiţii ale presei religioase din România, tema pusă în discuție la a X-a ediție a Congresului Național de Istorie a Presei organizat la Cluj

Tradiţii ale presei religioase din România, tema pusă în discuție la a X-a ediție a Congresului Național de Istorie a Presei organizat la Cluj

Cel de-al  X-lea Congres Naţional de Istorie a Presei din România cu tema „Tradiţii ale presei religioase din România” a început vineri, 31 martie 2017, la Cluj-Napoca. Acest eveniment, cu un ridicat nivel ştiinţific, reuneşte peste 70 de participanţi – profesori de la importante universităţi din România şi din Republica Moldova, cercetători, teologi şi jurnalişti.

Reuniunea a debutat la ora 10.00, în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai”, în prezența a zeci de invitați din țară și străinătate. În cadrul ceremoniei oficiale au transmis mesaje de salut Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai”, domnul Cristian Ioan Videscu, secretar de Stat, Departamentul Centenar din Cadrul Guvernului României, conf. univ. dr. Cătălin Negoiţă, preşedintele Asociației Române de Istorie a Presei și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. A participat la deschiderea congresului și Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a vorbit în scurtul său cuvânt despre puterea cuvântului, făcând referire la importanta misiune pe care o au oamenii de presă.

Academicianul prof.  dr.  Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii  „Babeş-Bolyai” a punctat în cadrul conferinţei inaugurale „Reflectarea trecutului românilor în presa contemporană”, faptul că istoria ca discurs este impusă de jurnalişti în gândirea contemporană și aceasta poate fi complet diferită de istoria-realitate, promovată de istorici. „Limba dacică, prima limbă a lumii”,  „Romanii au învăţat latină de la daci”, „Mihai Viteazul – Ceauşescu avant la lettre”, „Avram Iancu, erou sau criminal?”,  „Filmele istorice româneşti mint” – sunt câteva din articolele date ca exemplu de rectorul universităţii clujene, prin care comunicatorii actuali construiesc realităţi. A urmat o a doua conferință susținută de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeș-Bolyai”, pe tema „Presa religioasă din Transilvania sec. XIX-XX și receptarea Marii Uniri” (cu accent major pe „Telegraful român”). La finalul discursurilor oficiale, Asociația Română de Istorie a Presei a conferit Diplome de Onoare unor personalităţi care au sprijinit organizarea congresului, dar și Premiul pentru Jurnalism „Nicolae Sever Cărpinişan”, după numele primului român licențiat în jurnalism, în anul 1934, la Sorbona, premiu care a revenit, în acest an, cunoscutului poet, romancier, eseist şi jurnalist, Horia Bădescu.

La Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj vor urma două zile pline, de comunicări și dezbateri pe tema „Tradiţii ale presei religioase din România”. Va avea loc zilele acestea și adunarea generală a Asociației Române de Istorie a Presei, asociație care împlinește 10 ani de activitate, precum și prezentarea revistei „Tabor” și lansarea unor cărţi ale participanţilor la Congres. Lucrările prezentate la Congres vor fi publicate la Editura „Presa Universitară Clujeană”.

Sâmbătă, 1 aprilie 2017, o parte dintre cei veniţi pentru Congres vor vizita obiective culturale şi turistice din municipiul Cluj-Napoca, iar în jur de 40 de participanți vor face o excursie de documentare la Mănăstirile Nicula şi Rohia.

Autor

Andreea Pâgleșan

redactor la Radio Renașterea din 2008. Din 2011 este redactor/prezentator de știri. A debutat ca reporter de teren. Timp de 5 ani a realizat emisiunea Pururi Tânăr, dedicată elevilor. Totodată a realizat si emisiunea de reportaje Oameni și Locuri. În plus, o dată pe săptamana prezinta programul La zi cu Radio Renașterea.
A absolvit Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” și Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, secția Jurnalism. De asemenea, studiile masterale în Producție media a aceleiași unități de învățământ superior.

Articole pe aceeași temă

Distribuie