„Tradiții clujene, de Buna Vestire” – concert de pricesne și muzică religioasă

de | mart. 8, 2023

În preajma sărbătorii de Buna Vestire, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, organizează marți, 21 martie 2023, un concert de pricesne și muzică religioasă.

Intitulat „Tradiții clujene, de Buna Vestire”, evenimentul are loc cu prilejul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română, dar și a hramului Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Concertul, care-l are ca invitat special pe binecunoscutul preot și profesor Constantin Necula, va fi susținut de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș, dieci (cântăreți bisericești) din satele clujene, grupuri tradiționale, grupuri corale și interpreţi de folclor.

Manifestarea va debuta la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca. Alături de Orchestra „Cununa Transilvană”, care va interpreta mai multe piese instrumentale din repertoriul național și internațional, specifice acestei perioade, pe scenă va urca și interpreta de muzică populară, Mariana Morcan.

Totodată, va fi prezent cântărețul din frunză Nucu Pandrea, „un uriaş în puritatea şi acordajul frunzei lui cu sufletul şi cu tonalitatea majoră a pământului”, după cum îl caracterizează Gheorghe Zamfir,  dar și diecii satelor Orman, Ceanu Mare și Berchieșu: Victoria Roman, Ananie Hădărean și Ioan Moldovan, desemnat Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii, alături de corurile bisericilor din Frata și Berchieșu. Momente aparte vor crea: Grupul de copii al Parohiei „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, coord. prof. Petronela Taloș, Grupul tradițional al sătenilor din Negreni, jud. Cluj, coord. prof. Florina Varadi și pr. Marian Văcariu și Grupul vocal bărbătesc „Craii Măgurii” din Bucea, jud. Cluj, coord. pr. Mircea Dejeu.

În cadrul evenimentului vor evolua și Corul de cameră „Psamodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijor pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, dar și Corul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, dirijor pr. prof. dr. Petru Stanciu.

Biletele sunt disponibile online: www.myticket.ro și www.entertix.ro, dar și în Librăriile Cărturești (Iulius Mall, Vivo, Platinia Shopping Center). Totodată, se vor putea achiziționa și în ziua spectacolului, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la evenimentul destinat comemorării Genocidului armean, care va avea loc...